– Det finns grundlagsaspekter på det här men det går att lösa på snabbare och enklare sätt, säger han till TT.
Grundlagen förbjuder påtvingade kroppsliga ingrepp. Ska man göra undantag, så måste särskild lag stiftas.
– Det handlar om ganska avancerad tvångsanvändning där man ska spänna fast en person, bända upp käken och sedan testa, säger Morgan Johansson.
Kräver risk
Smittskyddslagen är just ett undantag från grundlagens skydd. Vid risk för smitta kan man tvångstesta en person.
– Men det kräver risk för att man sprider smitta vidare, att det finns en diagnos eller symtom men det kan man inte göra i de här fallen, säger Johansson.
Enligt gruppchef Natalya Carlsson vid gränspolisen är det ett mycket omfattande problem med personer som vägrar testa sig.
– Ja, vi har ganska många öppna ärenden med personer som ska avvisas och de flesta länder och flygbolag kräver test, säger hon.
Hålla i förvar
Exakt hur många det rör sig om finns ingen statistik över, men det handlar om 80–90 procent av alla fall, enligt Carlsson.
Morgan Johansson vill lösa problemet utan ny lagstiftning. Dömda brottslingar kan till exempel hållas i förvar utan tidsgräns tills pandemin är över.
– Den information jag har fått från polisen är att ingen brottsdömd har släppts från förvar när de vägrat testning. Man håller dem i förvar tills frågan kan lösas, säger Morgan Johansson.
Personer som ska utvisas eller avvisas kan däremot inte hållas i förvar. Här vill regeringen lösa problemet med bilaterala överenskommelser med mottagarländerna.
– Jag träffade nyligen Afghanistans ambassadör och de verkar inriktade på att lösa detta, säger Johansson.
Skäligt ingrepp
Men Moderaterna är inte nöjda med ministerns besked.
– Nej, jag tycker att han uppvisar en ganska stor nonchalans. Han tonar ned det och ställer sig därmed på de utvisningsdömdas sida, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Maria Malmer Stenergard (M) till TT.
Morgan Johansson, som hade möte med utskottet på torsdagen, tycker att Moderaterna viftar bort grundlagsaspekten. Stenergard tycker däremot att frågan är enkel.
– Det är klart att man måste göra en proportionalitetsbedömning, men jag tycker att den är väldigt enkel att göra här. Danmark snabbutreder frågan, Tyskland har redan gjort det. Vi har visat under pandemin att det går att göra, säger hon.
Finns majoritet
Socialförsäkringsutskottet ska nästa vecka justera ett initiativ som går ut på att smittskyddslagen ska utvidgas, så att det går att tvångstesta personer som ska utvisas. Enligt vad TT erfar finns det en majoritet för det.
Enligt Morgan Johansson måste en sådan utvidgning av lagen utredas, vilket innebär att det skulle ta flera år innan en lagstiftning är på plats.
– Det kommer ju inte att lösa dagens problem. Om det går att lösa det snabbare och enklare, så ska man göra det, säger han.
Rättad: I en tidigare version av texten fick Natalya Carlsson en felaktig titel.