Runt tre miljoner svenskar är allergiska mot pollen. Socialstyrelsens siffror för januari i år visar att region Halland hade flest personer med en pågående vaccinationsbehandling – 46 personer per 10 000 invånare. Näst flest hade Kalmar med 28 patienter per 10 000 invånare, medan Norrbotten endast hade fem patienter med pågående behandling.
Lars Olaf Cardell, professor vid enheten för öron-, näs- och halssjukdomar vid Karolinska institutet, har 30-årig erfarenhet av allergivaccinering.
– Jag tror att det beror på att det finns en tradition av att vaccinera i Halland. Vårdpersonalen är intresserad och har inte bara kunskap själv utan har också spridit den ut i lokalsamhället, säger han.
Lång behandling
I dag är det knappt en procent av Sveriges pollenallergiker som har en pågående vaccinbehandling. Behandlingen kan göras på två sätt. Antingen genom att injicera vaccinet med först en spruta en gång i veckan i tre månader och därefter en spruta var sjätte vecka i tre år. Eller genom tabletter – en varje dag i tre år.
De allra flesta som vaccinerar sig mot allergier har någon annan i sin närhet som tidigare gjort det.
– Det tar väldigt mycket tid och det är nog det som gör att man först är villig att avsätta den tiden om man har en nära vän eller släkting där man har sett att det fungerar, säger Lars Olaf Cardell.
Brist på specialister
Men det största problemet bakom ojämlikheten kring allergivaccinationer anses vara bristen på allergologer – läkare som är specialiserade på allergier.
– Det är där flaskhalsen sitter, konstaterar Lars Olaf Cardell.
Kristina Ljungros, generalsekreterare för Astma– och allergiförbundet, håller med om att bristen på kunskap är ett stort problem.
– Vi skulle behöva fler personer som utbildar sig till allergologer. Kunskapen är alldeles för låg om att det här är en möjlig behandlingsform, säger hon.
Astma– och allergiförbundet försöker sprida information till allergiker om att vaccinet finns för att fler ska få möjligheten att slippa sina besvär som i värsta fall stoppar en från att gå till jobbet i perioder.
– Många kanske tror att om man väl har fått en allergi så är det så resten av livet men det går ju faktiskt att förändra. Och i det här fallet går det faktiskt att vaccinera och på så sätt förbättra kvalitén avsevärt, säger Kristina Ljungros.