Positiva virustrenden fortsÀtter

I stort sett alla indikationer ser bra ut vad gĂ€ller virusspridningen i Sverige. –Trenderna pekar alla entydigt Ă„t ett hĂ„ll, sĂ€ger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid FolkhĂ€lsomyndigheten (FHM).

Anders Tegnell, statsepidemiolog, FolkhÀlsomyndigheten, talar under torsdagens myndighetsgemensamma digitala presstrÀff om pandemilÀget.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, FolkhÀlsomyndigheten, talar under torsdagens myndighetsgemensamma digitala presstrÀff om pandemilÀget.

Foto: Lars Schröder/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-06-10 15:02

Den positiva trenden fortsÀtter ocksÄ globalt, Àven om smittspridningen ligger pÄ extremt höga nivÄer.

– Vi Ă€r definitivt fortfarande mitt i en pandemi, konstaterar Anders Tegnell pĂ„ torsdagens myndighetsgemensamma presstrĂ€ff.

De stora regionerna i Sverige har alla en snabb minskning i antal smittofall.

– Nu har flera andra varianter dykt upp, men ingen av dem Ă€r i nĂ€rheten av att vara dominerande sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt, men vi ser en del oroande tendenser, sĂ€ger Anders Tegnell.

– Det Ă€r kanske framför allt den som heter delta som har kommit till att bli den variant som bĂ„de i Sverige och Europa har blivit den mest oroande.

Fokus pÄ delta

Anders Tegnell frÄgas om vad som talar för att vi ska kunna stoppa deltavarianten (tidigare kallad den indiska) av covidviruset.

– Att vi befinner oss i en period pĂ„ Ă„ret nĂ€r vi vet att det hĂ€r viruset sprids vĂ€ldigt mycket mindre, och att vi har en ökande andel av befolkningen som Ă€r vaccinerade. Det Ă€r möjligt att det blir som i Storbritannien, att den tar över, men att det Ă€ndĂ„ blir pĂ„ lĂ„ga nivĂ„er jĂ€mfört med hur det var under vĂ„ren och vintern.

Hittills Àr 71 delta-fall kÀnda i Sverige.

– Vi har pĂ„gĂ„ende smittspridning i form av utbrott i VĂ€rmland, ett ganska omfattande sĂ„dant, och en mindre gruppering i Blekinge. Det Ă€r det vi vet hittills.

I VÀrmland och Blekinge genomförs omfattande smittspÄrning och provtagning.

– Vi har i stor utstrĂ€ckning rĂ€tt bra koll pĂ„ de smittkedjor som hĂ€nder dĂ€r. I VĂ€rmland framför allt i skolor, i Blekinge lite mer blandat, sĂ€ger Anders Tegnell.

Fester och resor

TT frÄgar honom om smittspridningen sker vid privata fester.

– Det hĂ€r Ă€r utifrĂ„n de dialoger vi har haft med regionerna och lĂ€nsstyrelserna och diskussion med deras smittspĂ„rningsteam. Och dĂ€r pekar mĂ„nga pĂ„ just privata fester som det tillfĂ€lle de tror att de har smittats.

Detta Àr enligt Anders Tegnell den riskmiljö som sticker ut just nu, och det gÀller frÀmst bland yngre vuxna.

NÀr det gÀller resande bör det finnas goda möjligheter att göra det tryggt och sÀkert , anser han:

– Det Ă€r viktigt att planera sitt resande nu och det kommer tydliga regler inom Europa för detta.

Sjukhustrycket lÀttar

Antalet patienter som behöver vÄrdas pÄ sjukhus minskar och fortsÀtter minska, enligt Taha Alexandersson, stÀllföretrÀdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen. Dagsnotering Àr 497 inom intensivvÄrden varav 129 pÄ grund av covid-19.

– Det motsvarar ungefĂ€r 30 procent av totalt inneliggande pĂ„ iva, sĂ€ger hon.

Regionerna fortsÀtter att upprÀtthÄlla ett klart högre antal intensivvÄrdsplatser Àn normalt. Det finns 21 procent tillgÀnglig kapacitet dÀr bemanning Àr planerad, enligt Socialstyrelsen.

20 av 21 regioner spÄr mÀrkbara förbÀttringar för de kommande 14 dagarna, berÀttar Taha Alexandersson:

– Även i kommunerna ser en majoritet en förbĂ€ttring i sina prognoser pĂ„ kort och lĂ„ng sikt.

Taha Alexandersson, stÀllföretrÀdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen. Arkivbild.
Taha Alexandersson, stÀllföretrÀdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen. Arkivbild.
Fakta: Över fyra miljoner vaccinerade

Ytterligare tre dödsfall med bekrĂ€ftad covid-19 har rapporterats. DĂ€rmed har nu totalt 14 565 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 082 729 personer i Sverige bekrĂ€ftats smittade med covid-19.

De senaste 14 dagarna Ă€r registrerat 137 fall pĂ„ 100 000 invĂ„nare, ett klart fallande antal fall.

Samtidigt fortsĂ€tter vaccineringarna i landet. Fram till nu har 4 046 103 personer fĂ„tt Ă„tminstone en dos, baserat pĂ„ vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 49,4 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 1 991 440 fĂ„tt tvĂ„ doser, motsvarande 24,3 procent.

De nytillkomna dödsfallen i FolkhÀlsomyndighetens statistik har i de flesta fall intrÀffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som intrÀffat i nÀrtid finns inte med pÄ grund av efterslÀpning i rapporteringen. Detta innebÀr att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!