Positiva virustrenden fortsätter

I stort sett alla indikationer ser bra ut vad gäller virusspridningen i Sverige.
–Trenderna pekar alla entydigt åt ett håll, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten (FHM).

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, talar under torsdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om pandemiläget.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, talar under torsdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om pandemiläget.

Foto: Lars Schröder/TT

Hälsa och sjukvård2021-06-10 15:02

Den positiva trenden fortsätter också globalt, även om smittspridningen ligger på extremt höga nivåer.

– Vi är definitivt fortfarande mitt i en pandemi, konstaterar Anders Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

De stora regionerna i Sverige har alla en snabb minskning i antal smittofall.

– Nu har flera andra varianter dykt upp, men ingen av dem är i närheten av att vara dominerande så här långt, men vi ser en del oroande tendenser, säger Anders Tegnell.

– Det är kanske framför allt den som heter delta som har kommit till att bli den variant som både i Sverige och Europa har blivit den mest oroande.

Fokus på delta

Anders Tegnell frågas om vad som talar för att vi ska kunna stoppa deltavarianten (tidigare kallad den indiska) av covidviruset.

– Att vi befinner oss i en period på året när vi vet att det här viruset sprids väldigt mycket mindre, och att vi har en ökande andel av befolkningen som är vaccinerade. Det är möjligt att det blir som i Storbritannien, att den tar över, men att det ändå blir på låga nivåer jämfört med hur det var under våren och vintern.

Hittills är 71 delta-fall kända i Sverige.

– Vi har pågående smittspridning i form av utbrott i Värmland, ett ganska omfattande sådant, och en mindre gruppering i Blekinge. Det är det vi vet hittills.

I Värmland och Blekinge genomförs omfattande smittspårning och provtagning.

– Vi har i stor utsträckning rätt bra koll på de smittkedjor som händer där. I Värmland framför allt i skolor, i Blekinge lite mer blandat, säger Anders Tegnell.

Fester och resor

TT frågar honom om smittspridningen sker vid privata fester.

– Det här är utifrån de dialoger vi har haft med regionerna och länsstyrelserna och diskussion med deras smittspårningsteam. Och där pekar många på just privata fester som det tillfälle de tror att de har smittats.

Detta är enligt Anders Tegnell den riskmiljö som sticker ut just nu, och det gäller främst bland yngre vuxna.

När det gäller resande bör det finnas goda möjligheter att göra det tryggt och säkert , anser han:

– Det är viktigt att planera sitt resande nu och det kommer tydliga regler inom Europa för detta.

Sjukhustrycket lättar

Antalet patienter som behöver vårdas på sjukhus minskar och fortsätter minska, enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen. Dagsnotering är 497 inom intensivvården varav 129 på grund av covid-19.

– Det motsvarar ungefär 30 procent av totalt inneliggande på iva, säger hon.

Regionerna fortsätter att upprätthålla ett klart högre antal intensivvårdsplatser än normalt. Det finns 21 procent tillgänglig kapacitet där bemanning är planerad, enligt Socialstyrelsen.

20 av 21 regioner spår märkbara förbättringar för de kommande 14 dagarna, berättar Taha Alexandersson:

– Även i kommunerna ser en majoritet en förbättring i sina prognoser på kort och lång sikt.

Fakta: Över fyra miljoner vaccinerade

Ytterligare tre dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Därmed har nu totalt 14 565 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 082 729 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

De senaste 14 dagarna är registrerat 137 fall på 100 000 invånare, ett klart fallande antal fall.

Samtidigt fortsätter vaccineringarna i landet. Fram till nu har 4 046 103 personer fått åtminstone en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 49,4 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 1 991 440 fått två doser, motsvarande 24,3 procent.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!