Presskonferenser om covid i ett år till

I drygt sju månader har Folkhälsomyndigheten hållit presskonferenser och informerat om coronavirusets spridning och följder. Och än finns inga planer på att sluta. Myndigheten räknar med att hålla i och hålla ut i minst ett år till.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Johanna Sandwall, Socialstyrelsen och Anneli Bergholm Söder, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), under Folkhälsomyndighetens första myndighetsgemensamma presskonferens den 4 mars.

Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Johanna Sandwall, Socialstyrelsen och Anneli Bergholm Söder, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), under Folkhälsomyndighetens första myndighetsgemensamma presskonferens den 4 mars.

Foto: ALI LORESTANI/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-06 06:15

Det beror lite på hur man räknar, men dagens myndighetsgemensamma presskonferens hos Folkhälsomyndigheten med anledning av coronaviruset är den hundrade i ordningen.

– För oss spelar det ingen roll om det är nummer 100 eller 102. Vi bara jobbar på, säger Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson.

Ett år till

Sedan början av mars har presskonferenserna hållits först dagligen och nu två vardagar i veckan. Och än finns inga planer på att sluta informera om pandemin i den formen.

– Eftersom vår generaldirektör Johan Carlson sade i söndags att vi får räkna med att pandemiåtgärderna ligger kvar i minst ett år har jag svårt att tänka mig att vi slutar att ha presskonferenser innan dess, säger han.

Även om de många presskonferenserna varit en ansträngning och tagit mycket tid och resurser i anspråk på Folkhälsomyndigheten bedömer Christer Janson att det uppvägs av den nytta de har gjort.

– Det kunde ha varit jobbigare om vi inte hade haft den här möjligheten. Vi har stått där och berättat och jag tror att pressträffen har varit väldigt viktig för hela pandemin. Folk har följt det budskap vi haft och gör så än i dag, utan att vi har haft tvångsåtgärder.

Högt förtroende

Trots att det stundtals har riktats hård kritik mot Folkhälsomyndigheten från olika håll och av olika skäl är förtroendet för myndigheten fortsatt högt, enligt Christer Janson. Och han tror att pressträffarna har haft betydelse för det.

– Vi har fortsatt att kommunicera och berätta som det är och svarat på frågor. Vi har också fått en del kritik och vi har svarat på kritiken offentligt på pressträffar. Jag tror att det bidrar till det höga förtroendet hos allmänheten.

Fakta: Började den 4 mars

Folkhälsomyndigheten höll den första dagliga presskonferensen med anledning av covid-19 den 4 mars 2020.

Den dagen var budskapet från Folkhälsomyndigheten att smittan fortsatte att spridas i Europa och att risken för smittspridning i Sverige var måttlig. Det fanns då 35 konstaterade fall av covid-19 i Sverige.

Flera medier direktsänder från presskonferenserna, som också sänds på Youtube.

Vid nästan samtliga har, förutom Folkhälsomyndigheten, även Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap medverkat.

Andra myndigheter som också närvarar till och från är Inspektionen för vård och omsorg och Sveriges Kommuner och Regioner. Även Röda Korset och Svenska kyrkan har närvarat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!