Professor backar om Hedda Care

I fredags rasade professor Björn Olsen mot att vårdföretaget Hedda Care refererade till honom i sin marknadsföring av ett covid-test. Men under helgen har han ändrat uppfattning.

Professor Björn Olsen hävdade i helgen att han blivit felciterad. Nu tar han tillbaka den uppgiften. Arkivbild.

Professor Björn Olsen hävdade i helgen att han blivit felciterad. Nu tar han tillbaka den uppgiften. Arkivbild.

Foto: Mikael Wallerstedt/handout

Hälsa och sjukvård2020-04-27 18:32

– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur!

Så reagerade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, när TT visade honom att vårdföretaget Hedda Care skrev på sin hemsida att de haft tät kontakt med honom för tolkning av det antikroppstest för covid-19 som de numera erbjuder till privatpersoner.

"Verkligen inte"

I intervjun med TT förklarade han att testet inte var avsett för att ge säkra svar på individnivå, utan för att studera immunitet i stora grupper. I samarbete med Hedda Care hade han genomfört en studie av immunitet på äldreboenden, för att ta reda på hur dessa drabbats av smitta. På en rak fråga om han ställde sig bakom att testet nu erbjöds till privatpersoner svarade han:

– Nej, det gör jag verkligen inte. Det här är något jag inte står bakom.

Strax efter intervjun plockades Björn Olsens namn bort från hemsidan och han tackade TT för att ha uppmärksammat detta.

Men under helgen ändrade han uppfattning. På Hedda Cares hemsida står det nu att han "hävdar att han har blivit felciterad", och att han bekräftar att testet är tillförlitligt. TT har gått igenom inspelningen av intervjun och konstaterar att citaten är korrekta. Björn Olsen vill inte ställa upp på en telefonintervju, utan svarar bara på mejl.

Inte läst artikeln

TT: Vad är det enligt dig som har blivit fel?

"Ingen aning eftersom jag inte hörde intervjun och inte heller läste artikeln."

TT: Om du inte har läst artikeln – intervjun hörde du, eftersom du deltog i den – hur kan du då hävda att du har blivit felciterad?

"Det var väl mitt oborstade språk eftersom jag blev överraskad av att vi fanns med på HC [Hedda Cares, reds anm] hemsida utan att veta om det. Har jag verkligen sagt att jag har blivit felciterad så kanske jag har det. Är jag rätt citerad så är det väl bara att göra en pudel."

Inte klarlagt

TT: I fredags var du mycket tydlig med att du inte står bakom att Hedda Care erbjuder antikroppstestet till privatpersoner, på individnivå. Har du nu ändrat dig och är positiv till att testet säljs till privatpersoner på individnivå?

"Det är upp till var och en om de vill ta testet via en medicinsk mottagning."

Som svar på själva kärnfrågan, om testet är så pass tillförlitligt att man kan vara säker på att inte smitta exempelvis sina gamla föräldrar i fall provsvaret blir positivt, svarar Björn Olsen att det inte är klarlagt i dagsläget.

Hedda Care har inte gått att nå för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!