Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det rapporter om att vaccinerade har fått blödningar, orsakade av brist på blodplättar, som i huvudsak ligger bakom det svenska stoppet.
Det tydligaste tecknet på trombocytopeni, som tillståndet vid brist på blodplättar kallas för, är att det är lättare att få blödningar.
Längre och oftare
– Blodplättar, trombocyter, bildas i benmärgen. De är viktiga för att de, tillsammans med andra system, deltar i blodkoagulationen. Får man för låga värden av blodplättar får man en ökad blödningsbenägenhet. Det blöder längre och det blöder oftare. Och det ser vi oftast i samband med att vi behandlar patienter för tumörsjukdomar. Då ger man cellhämmande medel och det påverkar benmärgen, säger Björkholm, senior professor i medicin vid Karolinska Institutet, till TT.
Han kan inte svara på om vaccinationer kan orsaka brist på blodplättar.
– Jag har ingen data eller information om de här fallen.
Vaccinsamordnaren Richard Bergström säger till P1 Morgon att man ska vara vaksam på symtom som blåmärken och att man då kan höra av sig till sin läkare.
Mer än ett blåmärke
Men Magnus Björkholm tycker att det krävs mer än ett vanligt blåmärke för att det ska ge anledning till oro för brist på blodplättar.
– De som har låga värden av blodplättar får det oftast i samband med behandling för tumörer. När de patienterna får blödningssymtom är det framförallt i munhålan, som i samband med att de borstar tänderna, säger Björkholm och fortsätter:
– När det gäller blåmärken brukar vi prata om ekkymoser, då du får stora utbredda blödningar. Och sedan har vi petekier som kan vara små fina hudblödningar som är ganska många. Men ett vanligt isolerat blåmärke talar inte för någon generell blödningsbenägenhet. Vanliga blåmärken får ju folk här och där. Ett eller ett fåtal blåmärken är nog ingenting man behöver vara väldigt skraj för.