Regeringen angrips för passivitet

Oppositionen kommer i SVT-debatten att angripa statsminister Stefan Löfven (S) för att inte ha tagit kommandot i kampen mot coronaviruset. KD-ledaren Ebba Busch kritiserar regeringen för att gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten.

STOCKHOLM 20200607

STOCKHOLM 20200607

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-07 20:12

Hon anser att regeringen "ryggat" från sitt ansvar att leda landet i en global pandemi.

– Då kan man inte trycka över det ansvaret på 290 kommuner och 21 regioner och sedan gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten, sade on på väg in i TV-huset.

Hennes fokus i debatten kommer att ligga på faran med att välja den öppenhetsstrategi Sverige gjorde, utan en aktiv nationell politisk ledning.

SD-ledaren Jimmie Åkesson höjde tonen inför kvällens TV-debatt redan på lördagkvällen då han krävde statsepidemiolog Anders Tegnells avgång. Även Åkesson anser att regeringen gömt sig bakom Folkhälsomyndigheten för att slippa ha en egen uppfattning.

"Misslyckats kapitalt"

Alla partiledare som TT talade med utanför SVT-huset anser att Sverige misslyckats med att skydda de äldre,

– Vi har misslyckats kapitalt med äldrevården och vi har inte kommit i gång med testning trots att vi har pratat om det i tre månader, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Han anser att ansvaret är delat, men att regeringen har varit för passiv.

– Jag tvivlar inte på regeringens goda vilja, men man måste fatta beslut och leda landet, säger Kristersson.

– Jag misstror inte att regeringen vill väl, men man har inte imponerat.

"Åratal av nedskärning"

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt tycker också att smittspridningen på äldreboenden och i hemtjänsten är ett stort misslyckande.

– Åratal av nedskärningar och dåliga villkor tar ut sitt pris, säger han.

Ingen partiledare har dock kritik mot att Sverige valt en öppenhetsstrategi, medan andra länder valt att stänga ned mycket av samhället för hindra smittspridningen.

Däremot kritiseras regeringen för att ha varit för passiv. Mycket kritik handlar också om att regeringen inte styrt upp testningen ordentligt.

TT: Men är inte det regionernas ansvar?

– Regionernas ansvar är att sköta sjukvården. I en pandemi där regeringen också konstaterar att vi måste utföra masstester så måste regeringen berätta för regionerna varför, på vilket sätt och vem betalar. Alla de sakerna har regeringen inte informerat regionerna om, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Ebba Busch (KD) anländer för att delta i partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda.
Ebba Busch (KD) anländer för att delta i partiledardebatten om corona i SVT:s Agenda.
Fakta: Partiledardebatten i SVT:s Agenda

Debatten sänds i Agenda i SVT2 med start 20.00 och pågår till 21.35.

Deltagare i kvällens debatt: Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Anders W Jonsson (C), Jonas Sjöstedt (V), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L) och Per Bolund (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!