Regeringen vill utvidga körkortslånet

Regeringen föreslår att körkortslånet som finns för vissa arbetslösa mellan 18 och 47 år utvidgas. Förslaget, som nu skickas på remiss, går ut på att personer som är 19 eller 20 år får ta del av lånet, även om de inte är arbetslösa.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-30 02:25

Det som krävs av låntagaren är en gymnasieexamen eller motsvarande, alternativt att man har fullföljt en gymnasieutbildning på andra sätt – exempelvis via komvux.

"Över 200 000 unga får möjlighet att ta körkortslån med regeringens förslag. I grunden handlar det om att skapa goda förutsättningar för unga att ta ett arbete, eftersom många jobb kräver körkort", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Nuvarande krav för körkortslån är att man ska vara inskriven sedan en viss tid som arbetssökande eller vara deltagare i program hos Arbetsförmedlingen. Lånet ska användas till att finansiera en körkortsutbildning hos en godkänd körskola.

Som mest kan man låna 15 000 kronor till körkort och det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) som betalar ut lånet. Det räknas inte med bland övriga CSN-lån och påverkar alltså inte den tid man får ta studielån i andra sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!