Regeringsombildning när politikåret inleds

Stormningen av den amerikanska kongressen kan påverka debatten även i riksdagen. Och pandemin fortsätter att prägla den svenska politiken. Men bland det första som sker politikåret 2021 är ett språkrörsbyte i Miljöpartiet och en regeringsombildning.

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi kan bli ett nytt ansikte i regeringen om hon väljs till nytt språkrör efter Isabella Lövin den 31 januari. Arkivbild.

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi kan bli ett nytt ansikte i regeringen om hon väljs till nytt språkrör efter Isabella Lövin den 31 januari. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-12 13:55

Politikens vägar 2020 löpte inte riktigt som partierna och bedömarna tänkt sig. Det blev virushantering och stödpaket för hela slanten, utan större partipolitiska bråk med avbrott för migrationspolitiken när smittspridningen tog paus.

Nu rasar åter pandemin och gör att den första partiledardebatten nu i veckan körs coronaanpassad, med begränsad publik på läktarna.

Riksdagen har redan varit extrainkallad för att snabbklubba en pandemilag och snart väntar nya, extra ändringsbudgetar (efter förra årets tolv sådana).

Väljer ledare

Som vanligt året före riksdagsval har de flesta av partierna kongresser, stämmor och landsmöten i höst för att lägga fast riktningen och bestämma vem som ska leda partiet i valet. Fortsätter Stefan Löfven som S-ledare över valet? Gör Jimmie Åkesson det, som i år går in på sitt 16:e år som SD-ledare? Klarar Liberalernas Nyamko Sabuni att hålla modet och avgångskraven borta, trots usla opinionssiffror?

Scenerna och efterspelet till stormningen av den amerikanska kongressen den 6 januari kan påverka debatten om vägval. S, MP, C och V anser sig ha fått nytt bränsle för att attackera Trumpvänliga Sverigedemokrater och partier som M och KD som öppnat för att ta stöd av SD för att bilda regering.

Ingen vet än om partievenemangen kan genomföras med kramar, frustande debatter och mingel ombud emellan, eller om de får begränsas till den digitala världen med den obligatoriska frågan "hörs jag?" före varje inlägg.

Den 31 januari väljer Miljöpartiet, digitalt, ett nytt språkrör efter Isabella Lövin. Hon meddelade redan i augusti att hon ville göra annat och ge efterträdaren god tid att förbereda sig inför september 2022. Då kan Miljöpartiet åter stå inför ett rysarval.

Stenevi favorit

Partisekreteraren Märta Stenevi är valberedningens kandidat, men hon utmanas av riksdagsledamöterna Annika Hirvonen, Pernilla Stålhammar och Rebecka Le Moine samt Umeåpolitikern Elin Söderbergh.

Stalltipset är dock att Stenevi kommer att vinna språkrörsvalet, även om valutgångar på MP-kongresser är mer oförutsägbara än i andra partier.

Bytet innebär att statsminister Stefan Löfven måste ombilda regeringen, eftersom det nya språkröret ska in någonstans. Dessutom ska en ersättare fram för Peter Eriksson, ett av MP:s tidigare språkrör, som före jul avgick som biståndsminister.

Frågan är vilken roll Stenevi får i regeringen om hon väljs. Pratar man med miljöpartister ser de språkröret, finansmarknadsministern och biologen Per Bolund som det självklara valet till ny miljö- och klimatminister.

Löfven ombildar

Det kan leda till en rockad bland de miljöpartistiska statsråden, där till exempel jämställdhetsminister Åsa Lindhagen kan ta över biståndsfrågor och Stenevi få ansvar för jämställdhetsfrågor.

Ombildningen ger Löfven en chans att ändra i laguppställningen av socialdemokratiska ministrar. Hittills har dock inte stora omkastningar varit Löfvens stil.

Pandemin lär dominera politiken en stor del av året och hur det går med smittspridning och vaccinering kan avgöra om oppositionen vågar sig på ett försök till misstroende mot någon minister eller regeringen. Den hårda kritiken före jul från coronakommissionen mot regeringen, och tidigare regeringar, som ytterst ansvarig för att äldreomsorgen inte var förberedd för en pandemi utlöste inget misstroende.

Kommissionens nästa rapport presenteras den sista oktober. Men före det kommer KU med en granskning som också rör corona.

Hårt om budget

Budgetförhandlingen mellan regeringen och januaripartierna under sommar och tidig höst kan bli extra svår och hård. Det gäller inte minst om pandemin vägrar släppa greppet och det inte finns utrymme att spendera lika brett som i budgeten för 2021, samtidigt som budgeten kan vara den sista riktigt stora chansen att visa på vinster av januarisamarbetet.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om partiledardebattens publik.

Fakta: Politik på gång 2021

13 januari: Årets första partiledardebatt i riksdagen.

8 april: Regeringen lägger förslag till en ny migrationspolitik.

15 april: Vårproposition.

Juni: KU kommer med sin årliga granskning, i år bland annat om regeringens coronahantering.

September: Budgetpropositionen för 2021. Centerpartiet har stämma.

Oktober: Moderaterna och Miljöpartiet har stämma respektive kongress. Coronakommissionen lämnar sitt andra betänkande

November: Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har kongress, riksting, landsmöte respektive landsdagar.

Källor: Regeringskansliet och partierna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!