Regioner delar upp fas 4 efter ålder

De allra flesta regioner Sverige kommer att dela upp massvaccineringen i fas 4 efter en prioritering där äldst går först, enligt SVT Nyheter.

Äldst lär gå först även när fas 4 av vaccineringen inleds. Arkivbild.

Äldst lär gå först även när fas 4 av vaccineringen inleds. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-25 08:02

I Region Sörmland och Kalmar kommer gruppen att delas in intervaller om tio år, där man börjar med 50- till 59-åringar för att sedan jobba sig nedåt i åldrarna.

– Ålder är den enskilt viktiga faktorn för att bli svårt sjuk i covid, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i region Kalmar län, till SVT.

Fas 4 innebär att den breda vaccineringen av befolkningen inleds. Då ska alla mellan 18 och 59 år få sina första sprutor, vilket är 4,2 miljoner människor.

Folkhälsomyndigheten har ingen tydlig rekommendation om hur regionerna ska bestämma turordningen i fas 4. Enligt en SVT-enkät som 18 regioner svarat på kommer tre av fyra att överväga eller införa ett turordningssystem baserat på ålder.

Men vissa inom vården anser att regionerna borde låta alla åldrar vaccineras samtidigt för att öka vaccinationstakten.

– Det blir mycket administration, många samtal och listor med reservpersoner. Den enklaste lösningen är att vaccinera de som befinner sig i fas 4 så fort som möjligt utan att ta hänsyn till ålder, säger Ingrid Stubelius, specialistläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och vice ordförande i Västra Götalands läkarförening.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kommer de flesta regioner att gå efter ålder, medan några överväger att på till exempel arbetsplatser eller i glesbygd vaccinera blandade åldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!