Folkhälsomyndigheten har avrått från resor till Gotland, Öland och skidorter i påsk. På fredagen skärpte statsminister Stefan Löfven tonen.
– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, sade statsministern.
I regionerna befarar man att storstadsbor inte kommer att hörsamma uppmaningarna. Sjukvården fruktar en situation där man får fler coronapatienter än vad vården klarar.
– Vi vill att man noga ska tänka igenom om resan är nödvändig, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar, där Öland ingår.
Budskap i video
Just nu har man 25 kända fall i Kalmar och bedömningen är att vården bara har resurser för att ta hand om dem som bor i länet – inte fler.
– Vi har än så länge ingen jättestor belastning på sjukvården av covid-19, men vi ser att det ökar hela tiden och till påsk ser vi att vi sannolikt kommer att ha en helt annan situation än i dag, säger Rosenqvist.
På Gotland vädjar hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob till stockholmare inför påskhelgen: Åk inte hit.
I en självproducerad video på Facebook hakar anställda på Visby lasarett på. Personalen framhåller att vården är dimensionerad för året runt-gotlänningar.
"Att kunna erbjuda en extra sängplats, en extra respirator eller en extra tid på vårdcentralen för er som inte är folkbokförda här blir väldigt svårt", meddelar de anställda.
Kan inte neka
Jämtland-Härjedalen, med flera populära skidorter och fjällturism, är redan en av de regioner med högst andel bekräftat smittade i landet.
– Vi uppmanar att man tittar och följer på vår hemsida hur smittoläget ser ut i våra turistområden. Överväg då noggrant om du ska åka till oss, för vi kommer att ha en hårt belastad sjukvård, säger regiondirektör Hans Svensson.
Regioner har ingen möjlighet att neka svårt sjuka som egentligen är hemmahörande i en annan region sjukvård.
– Alla regioner lyder under hälso- och sjukvårdslagen. Vi har en skyldighet att ge vård till alla personer utifrån det tillstånd man befinner sig i, säger Hans Svensson.
Hela sommaren?
TT: När får stockholmare och andra besöka sina sommarhus igen?
– Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att åka till dess man ser att den här epidemin håller på att ebba ut, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Kalmar.
TT: Det kan vara en hel sommar man går miste om med sitt fritidshus?
– Det är inte jag som bestämmer om det utan jag kan bara säga att utifrån den sjukvårdskapacitet vi har är det angeläget att den inte blir belastad i onödan.