Rekordmånga samtal till Kvinnofridslinjen

Samtalen till Kvinnofridslinjen har ökat under 2020. Aldrig tidigare har verksamheten tagit emot lika många samtal, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rekordmånga ringde Kvinnofridslinjen under 2020. Arkivbild.

Rekordmånga ringde Kvinnofridslinjen under 2020. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Hälsa och sjukvård2020-12-31 07:30

Från januari till och med november 2020 hade Kvinnofridslinjen besvarat fler samtal än under hela 2019, enligt siffror som Ekot har tagit del av. I snitt inkom 129 samtal per dygn.

– Det kan vara ett tecken på större medvetenhet om att det finns hjälp att få, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Kvinnofridslinjen, till Ekot.

Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt för kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga till kvinnorna kan få hjälp via linjen.

Hjälpverksamheten drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen.

– Det är sorgligt att ett land som brukar beskrivas som världens mest jämställda fortfarande har så mycket våld mot kvinnor så att det är ett sådant stort behov av stöd. Samtidigt är det bra att vi kommit så långt i vårt jämställdhetsarbete så att det trots allt finns hjälp att få, säger Åsa Witkowski.

Under jul och nyår sker ofta en ökning av samtalen till linjen. Allra flest samtal kom under 2019 dygnet före nyårsafton. Under det dygnet besvarades 204 samtal.

Fakta: Här kan du få stöd och hjälp

Är du eller någon i din närhet utsatt för våld i en nära relation? Här är ett urval på vart du kan vända dig för att få hjälp och stöd.

Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser. Du kan även nå socialtjänsten eller socialjouren i din kommun via larmnumret.

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50, dygnet runt)

En nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa.

Alla kvinnors hus (08-644 09 20, mån-fre kl 9-17)

Erbjuder tillfälligt skyddat boende för personer som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld. Tar emot kvinnor, män, deras barn och medföljande djur med placering via socialtjänsten.

Roks (roks.se)

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige samlar jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Hitta en jour närmast dig via Roks hemsida. Klicka på "hitta en jour".

Unizon (unizon.se)

Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter. På hemsidan finns kontaktuppgifter till jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Klicka på "hitta jour".

Brottsofferjouren (116 006, alla dagar kl 9-19)

Ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga.

Qjouren (08-644 20 32)

En kvinnojour för våldsutsatta kvinnor med erfarenheter av missbruk och prostitution.

RFSL stödmottagning (020-34 13 16, torsdagar kl 9-12)

Stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för kränkningar, hot och våld. RFSL stödmottagning driver även ett skyddat boende i Stockholmsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!