Reumatismbehandling effektiv vid covid-19

Behandling med läkemedlet tocilizumab, som normalt används vid ledgångsreumatism, som tillägg till kortison räddar liv när det ges till syrgaskrävande covid-19 patienter.

En kombination av en reumatismbehandling och cortison kan rädda covidpatienters liv. Arkivbild.

En kombination av en reumatismbehandling och cortison kan rädda covidpatienters liv. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Hälsa och sjukvård2021-02-13 12:43

Tidigare mindre studier har visat att tocilizumab potentiellt kan vara effektivt för covidpatienter. Men nu bekräftas effekten i en större studie som omfattar drygt 4 000 brittiska covidpatienter, rapporterar SVT Vetenskap.

Studien som utförts av forskare från Oxford University visar att tocilizumab minskar risken att dö för svårt sjuka covidpatienter inlagda på sjukhus.

Behandlingen förkortar också tiden som patienten måste ligga inne på sjukhus med mer än en vecka och risken för att behöva läggas i respirator minskar.

Tocilizumab som tillägg till kortison minskade, enligt studien, risken att dö med en tredjedel för patienter med syrgas och med hälften för patienter i respirator.

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har fler än 100 patienter behandlats med läkemedlet.

– Jag tycker det är mycket betydande data som nu publicerats. Det är otroligt viktigt att vi har ytterligare ett läkemedel som minskar dödligheten och förkortar tiden på sjukhus. Det är en viktig del i pusslet för att bekämpa covid, säger Jan Vesterbacka, forskare och överläkare vid infektionskliniken på sjukhuset, till SVT.

Studien är ännu ej granskad av en vetenskaplig tidskrift.

Fakta: Tocilizumab

Tocilizumab är ett protein som framställs från särskilda immunceller som hämmar effekten av proteinet interleukin-6.

Interleukin-6 deltar i inflammatoriska processer i kroppen och genom att hämma proteinet kan inflammationer i kroppen minska.

Källa: Fass

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!