– Vi har redan påbörjat arbetet och det har jag informerat utskottet om, säger socialminister Lena Hallengren (S) efter beställningen hon har fått.
Men det är inget enkelt uppdrag, framhåller hon. Socialstyrelsen ska reda ut vilka som ska anses tillhöra riskgrupper.
– Det absolut svåraste är att definiera vilka som omfattas, säger Hallengren.
Hon noterar att smittbärarpenningen är till för att den som kan arbeta men misstänks bära på smitta får ersättning för att han eller hon måste stanna hemma. Nu handlar det om att bestämma om personer som har till exempel en svår lungsjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar ska kunna få ersättning för att stanna hemma för att de skulle riskera att bli extra sjuka om de smittades på jobbet.
Nöjda Moderater
Moderaterna och partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall tog för några veckor sedan fram ett förslag till initiativ i frågan att den så kallade smittbärarpenningen bör utökas under coronavirusets härjningar.
– Det är mycket glädjande att regeringen nu går oss till mötes. Samtliga partier i riksdagen ställer sig bakom våra krav, säger Waltersson Grönvall till TT.
Förslaget går ut på att personer som tillhör riskgrupper, eller har barn som tillhör riskgrupper, och som inte kan arbeta hemifrån ska få stanna hemma med ersättning.
Det kan exempelvis handla om brevbärare eller busschaufförer. Genom att stanna hemma minskar risken att de smittas eller smittar sina barn. De nya reglerna ska gälla tillfälligt under coronavirusets framfart.
Gravida också?
Enligt utskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) kan också gravida komma att beröras genom att graviditetspenningen utökas.
Om riskgrupper säger hon att det kan handla om personer med svåra lungsjukdomar, dock inte astmatiker som har god kontroll över sin sjukdom.
Riksdagen väntas besluta om tillkännagivandet till regeringen den 15 april, med en begäran att regeringen ska återkomma senast den 21 april om hur den avser att utöka smittbärarpenningen.