Risk för andra våg i Kina inte över

Antalet konstaterat smittade i Kina har ökat något senaste dygnet jämfört med dygnet innan. Hotet för att landet drabbas av en andra våg är inte över, varnar myndigheter.

Två personer med munskydd korsar en gata i Peking.

Två personer med munskydd korsar en gata i Peking.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-11 12:20

46 nya fall av coronavirset rapporterades under lördagen jämför med 42 i fredags. De flesta av de smittade, 42 stycken, har kommit till Kina från andra länder.

Coronautbrottet startade i Wuhan i Hubeiprovinsen i december förra året och efter en topp i februari har fallen minskat drastiskt sedan Kina införde extremt hårda restriktioner och begränsningar – som nu har börjat släppas något.

Men kinesiska myndigheter oroar sig över att landet ska drabbas av en andra våg, antingen från smittade utan symptom eller från resande från resten av världen där över en och en halv miljon har bekräftats smittade och 100 000 har dött sedan smittan spridit sig från Kina.

– Vi kan inte säga att det inte finns någon sådan möjlig risk, säger Wang Xinghuan, chef vid Leishenshansjukhuset i Wuhan.

Wang påpekar också att det är ett problem att vi inte vet tillräckligt mycket om viruset eller hur det fungerar än – som hur smittsam en person utan symptom är till exempel.

Viruset har också gett delvis olika symptom i olika länder, säger läkaren Zhao Yan vid Zhongnansjukhuset.

– Det mest uppenbara är att i Europa och i USA har ganska många tappat smak- och luktsinne, vi såg väldigt få sådana fall, säger Zhao Yan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!