Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

Sputnik V, ett rysk vaccin mot covid-19, kan godkännas i EU. Det meddelade europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på torsdagen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Arkivbild.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Arkivbild.

Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-04 10:23

EMA har påbörjat en så kallad löpande granskning av det ryska covidvaccinet. Granskningen är ett första steg mot ett eventuellt godkännande, men ännu är det för tidigt att säga om vaccinet faktiskt får grönt ljus i Sverige och resten av EU-länderna.

Sputnik V är det sjunde covidvaccinet i raden att utvärderas och hittills har tre stycken godkänts. Vaccinet har påståtts vara relativt billigt i sammanhanget och kräver inte samma nedkylning som flera andra vaccin.

I början av februari publicerade den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet resultatet från en fas 3-studie som visar att Sputnik V ger 91,6 procents effektivitet, och att effektiviteten är lika stor bland äldre som yngre åldersgrupper.

Det ryska vaccinet var det första i världen som lanserades mot covid-19 – redan i augusti förra året. I många länder - i exempelvis Sydamerika, Afrika och Europa - är Sputnik V redan godkänt.

Vaccinet är namngett efter den första sovjetiska satelliten som skickades upp i rymden och har utvecklats av Gamaleya-institutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!