I två mindre studier med sammanlagt 76 deltagare har det nya ryska vaccinet mot sars-cov-2, som orsakar covid-19, nu utvärderats för första gången. 42 dagar efter vaccinationen syntes inga allvarliga biverkningar och efter tre veckor hade samtliga deltagare utvecklat antikroppar mot viruset.
Precis som det vaccin som forskare i Oxford utvecklar tillsammans med Astra Zeneca, och som Sverige har beställt, bygger det ryska vaccinet på adenovirus. Två stycken, till och med. Vaccinet utnyttjar alltså två andra, genetiskt modifierade, virus som tar sig in i cellerna och uttrycker det så kallade antigenet, det vill säga det protein som man vill att kroppens immunförsvar ska reagera på.
Det första viruset används för att "väcka" immunförsvaret, medan det andra är tänkt att fungera som en "boost", för att ytterligare öka immunförsvarets respons, förklarar Denis Logunov, en av forskarna bakom det nya vaccinet.
Forskningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet och enligt forskarna själva har studierna vissa begränsningar. Framför allt på grund av att uppföljningstiden var kort, endast 42 dagar, och att antalet deltagare var litet. Därutöver användes ingen placebo, det vill säga ett kontrollvaccin, samtidigt som deltagarna var förhållandevis unga.
Forskarna anser därför att mer forskning behövs för att utvärdera vaccinet ytterligare. Inte minst i olika åldersgrupper, inklusive äldre samt personer med olika underliggande sjukdomar.
Det aktuella vaccinet har tidigare kritiserats för att vaccinationer påbörjades innan säkerheten och effektiviteten hade utvärderats.