Återkommande handtvättade tar bort de naturliga fetterna som finns på händerna för att hålla huden fuktig och smidig. Fettet finns mellan de tunna hudcellerna.
– Då ökar avdunstningen och huden blir torrare. Samma sak kan hända om man utsätts för mycket vatten – hydreringsgraden i huden minskar, säger överläkare Nils Hamnerius, expert på händernas hud, till Sydsvenskan.
Kan få eksem
Som följd kan händerna bli torra, nariga och irriterade. Flera har – och kommer att – drabbas av kontakteksem eftersom kemikalier, som finns i bland annat tvål, irriterar den torra huden.
– Om du har skadat huden så blir det mycket mindre effektivt som ett skydd mot infektioner, så återfuktande är grundläggande – men sluta absolut inte att tvätta händerna, säger hudläkaren Susan Mayou till brittiska The Independent.
Huden bör därför återfuktas direkt efter handtvätt.
– Du vill ha en form av försegling och kanske förhindra att en del av den här torrheten uppstår, säger hudläkaren Alina Bridges till USA Today.
Oklara torkråd
Ett tips är att undvika att torka händerna överdrivet med handduk. Dutta i stället med handduken, eller använd handtork (som blåser) och låt händerna vara lite fuktiga, innan du sätter på en fuktkräm, tipsar USA Today.
Men The Independents experter ger förvirrande nog motsatta råd och säger att smittor lättare kan spridas via fuktiga händer och att pappershanddukar är mer hygieniska än elektriska handtorkare. Och att bara skaka av händerna för att sedan torka dem på byxor eller liknande kan göra att viruset hamnar på de nytvättade händerna igen.
Välj rätt kräm
När händerna väl smörjs bör man välja en produkt som är märkt som kräm (cream) snarare än lotion, då de förstnämnda oftast är oljebaserade och därmed mer effektiva. En del ämnen, som retinol, liksom parfymer, kan irritera, och bör undvikas. Vanlig vaselin bör fungera fint, liksom krämer som innehåller karbamid, enligt Nils Hamnerius.
En annan sak att tänka på är att det kan vara bra att använda skyddshandskar om man handskas med rengöringsmedel i hemmet, bland annat diskmedel som är fettlösande.
– Om du – trots att du smörjer med mjukgörande kräm flera gånger dagligen – ändå börjar få rodnad, klåda och kanske blåsor, då ska du söka vård, säger Hamnerius till Sydsvenskan.
Behandlingen består oftast av kortison.