Skolstarten innebär alltid en stor omställning från det långa sommarlovet. För många barn kan det vara stressigt nog. Men Rädda Barnen varnar för att coronaviruset kan spä på oron ytterligare i år.
– Det finns en grupp föräldrar som valt att ha sina barn hemma för att de inte varit trygga med beslutet att barnen ska gå i skolan. De barnen är jag extra orolig för nu. Det är svårt att få besked om att gå i skolan från ett håll och att få ett annat besked hemifrån. De hade det jobbigt redan i våras, det märkte vi, säger Hanna Thermaenius.
För en del gymnasieungdomar, som kanske har det tufft eller bara trångt hemma, kan det vara skönt att återgå till undervisning i skola. Men det finns också en annan grupp, som har det tufft i skolan i normala fall, och som uppskattat distansundervisningen.
– Nu har vi sett att mycket går att göra på distans, och då kanske man ska låta vissa göra mer på distans. Åtminstone bland de äldre barnen, föreslår Thermaenius.
Normalt med stress
Så hur gör man som förälder för att hantera sitt barns oro? Hanna Thermaenius första råd är att komma ihåg att det är fullt normalt att barn är lite extra stressade inför skolstarten – liksom vuxna är vemodiga inför att återvända till jobbet efter ledigheten.
– I de flesta fall tycker jag att vi ska göra som med de allra minsta som skolas in på förskolan och inte vill bli lämnade. När de väl är på plats och gråtande har vinkat i fönstret så blir det lugnt och tryggt. Så är det mycket med skolbarn också, det är förväntans-oro. Därför är det viktigt att man ändå puffar barnen till skolan.
Kontakta skolan
I de fall där det är extra jobbigt kan det vara bra att ta kontakt med fritidsledare eller skola så att det finns en vuxen på plats och tar emot barnet.
– Skolstarten kan också kännas så definitiv. Förklara för barnet att jag skickar inte iväg dig en hel termin utan bara över dagen, säger Thermaenius, som också tipsar om att planera roliga aktiviteter på kvällen efter första skoldagen.
I viss utsträckning gäller det alltså att hjälpa barnet igenom den fullt normala oron inför stora förändringar.
"Barn ska inte vantrivas"
Men om oron påverkar barnets liv i övrigt kan det vara dags att kontakta skolan. Om det blir svårt att äta eller sova, eller om annars roliga saker plötsligt blir tråkiga – och om det håller i sig i flera veckor.
– Skolan är ju som arbetet en stor del av vår vardag, så barn ska inte vantrivas för länge. Då ska man driva barnets sak och se till att skolan problemlöser. Barn har en rätt att ha det bra i skolan, säger Thermaenius.