Behovet av sömn minskar något under sommaren. Ljuset påverkar kroppens hormonnivåer, så sommartid klarar sig genomsnittspersonen på en halvtimme mindre sömn än under de mörka årstiderna.
Men om sommarljuset gör oss piggare, gör värmen i sin tur att det blir svårare att sova. I de välisolerade svenska husen kan det vara en utmaning att hitta svalka sommartid, något som är avgörande för en god och effektiv sömn.
– För att kunna sova behöver hjärnan svalkas av. Men en hjärna svettas ju inte, utan vi måste i stället släppa ifrån oss värmen genom huden. Och det är svårt när rummet är varmt, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet.
Svala sovrum viktigt
För att få till den optimala sömnen är det alltså viktigt att rummet där man sover är svalt. Och i ett land som Sverige, där luftkonditionering är ovanligt, så finns det andra knep att ta till.
Vanligast är kanske att kasta ut täcket och i stället bara sova med tunna lakan, eller att öppna fönstren så det blir korsdrag.
– Det handlar inte bara om att få luften att bli kall. Om luften dessutom rör sig i rummet så lyfter den bort värmen från huden, vilket är ett effektivt sätt för att få ner temperaturen, säger Torbjörn Åkerstedt.
Varm dusch
En kall dusch känns ofta lockande när värmen trycker på, och det kan vara skönt för stunden. Men det kan snarare vara mer effektivt med en varm dusch innan man lägger sig, enligt Torbjörn Åkerstedt:
– En kall dusch stänger in värmen i huden. Men duschar du varmt, så blir huden varm, och då släpper vi ifrån oss värmen lättare.