Så ska samhällsviktiga testas i Stockholm

Nu, efter tre månader med coronasmittan i landet, kan de som har samhällsviktiga funktioner börja testas för covid-19 i Stockholm. Vägen hit har kantats av missförstånd och oklarheter, men nu börjar Region Stockholm att undersöka hur även resten av befolkningen ska kunna erbjudas testning, berättar finansregionråd Irene Svenonius (M).

Nu vill Region Stockholm börja titta på hur alla ska kunna testas. Arkivbild.

Nu vill Region Stockholm börja titta på hur alla ska kunna testas. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-03 10:51

Region Stockholm har jobbat hårt under den senaste veckan för att dra upp rutinerna för hur de med samhällsviktiga jobb ska kunna testas för covid-19, berättar Irene Svenonius.

Då det uppdagades för ungefär en vecka sedan att staten och regionerna inte var överens om var ansvaret för testningen av den så kallade prioriteringsgrupp 3, det vill säga personer med samhällsviktiga funktioner, låg, tog regionerna självmant på sig uppdraget. Nu har Region Stockholm med länsstyrelsens hjälp tagit fram rutinerna för hur just den prioriterade gruppen ska identifieras och hur det administrativa ska skötas. Det visar sig kräva flera steg och en hel del kommunikation.

Men det är för att just den prioriterade gruppen ska kunna identifieras, förklarar hon.

– Arbetsgivare med samhällsviktiga funktioner har kontaktats av länsstyrelsen, och har då fått information om att då medarbetare är sjuka så erbjuds provtagning, säger hon.

Chefen anmäler

Det behöver inte vara fråga om allvarlig sjukdom, bara symtom som skulle kunna vara covid-19, förklarar hon.

Då medarbetare blir sjuka är det chefen som anmäler sin samhällsviktiga personal för testning via ett särskilt telefonnummer. Då det gjorts går den sjuke själv in via en app och beställer tid och metod för testet, förklarar hon.

– Man kan få ett test budat hem för egenprovtagning, eller så kan man ta sig till någon av våra sju mottagningar.

Irene Svenonius försäkrar att Region Stockholm har god kapacitet för testerna, 40 000 per vecka kan provtas.

TT: Men detta är alltså för att alla andra ännu inte kan få testas, när kommer det att ske?

– Det är nästa steg. Vi börjar titta på det, nu har vi lagt all kraft på att identifiera de med samhällsviktiga funktioner.

Tester för alla

Hon berättar att regionordförandena hade en konferens i fredags, och att hon ställt sig positiv till att ordna testning för alla medborgare. I vissa län har det redan skett.

Men det har alltså rått oklarheter kring var ansvaret för både de samhällsviktigas tester och de övrigas ska ligga. Det har förstås varit olyckligt, konstaterar Irene Svenonius. Både mellan staten och regionerna, och också mellan de statliga funktionerna, förklarar hon. Det är sådant som måste utvärderas efter pandemin, och också diskuteras, tycker hon.

– Vi behöver ha en rejäl diskussion om hur de 21 regionerna och staten ska ha ansvar i kriser, säger Irene Svenonius.

Fakta: Olika grupper prioriteras

Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, samt boende inom omsorg och på institutioner.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en lista på samhällsviktiga funktioner.

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!