På hästgården utanför Hässleholm har Anna Wemlert redan börjat förbereda inför sommarens läger. Än så länge är det få som har anmält sig.
– Jag hoppas att det kommer fler anmälningar, annars får jag sälja hästar och kapa andra kostnader, säger hon.
Anna Wemlert är också ordförande för Sveriges Ridlägers Riksförbund och berättar att lägerarrangörerna, som ofta är småföretagare, håller andan i väntan på nya direktiv från Folkhälsomyndigheten.
– Vi tar en dag i taget och hoppas att det inte ska bli superstrikt, så att bara några enstaka personer får träffas, för då får vi alla problem, säger hon.
Anpassningar
Trots att ridning inte är en kontaktsport har många fått ändra i rutinerna. I de stugor på Anna Wemlert gård där deltagarna brukar sova finns en handfull sängar i varje rum, men nu blir det bara två personer som vistas på samma utrymme. Anpassningar görs överallt.
– Jag hade ett läger i påskas, då hysterin var som värst. Då fick vi anpassa oss ordentligt och föräldrarna fick specifika tider för att hämta just sitt barn, så att de aldrig mötte någon annan på gården. Vi hade också inhyrda kockar så att det blev bordsservering i stället för buffé, säger hon.
Kolloverksamheten som är planerad ser ut att bli av i både Stockholm och Malmö, så även Göteborgs lägerverksamhet för funktionsnedsatta barn.
– Vi följer givetvis rekommendationerna och har sagt till barnen att det är kramfria läger, men barnen behöver samtidigt vår hjälp med vardagsbestyr och då är man oundvikligen nära varandra, säger Lena Lindbom, enhetschef för lägerverksamheten i Göteborgs stad.
Dagläger planeras
Svenska kyrkan tar varje år emot tusentals ungdomar på konfirmationsläger, och just nu pågår både planering och anpassningar runt om i stiften. Flera har ställt om till dagläger, där deltagarna sover hemma, andra har valt att skjuta upp lägren till nästa sommar.
– Besluten kommer att se olika ut inom landet, kyrkans stift och församlingarna. Det beror på att vi har olika förutsättningar för vad vi kan vidta för åtgärder, säger Anders Rune, stiftsadjunkt i Stockholms stift.
Han berättar att många församlingar hört av sig för att fråga om råd kring konfirmationslägren. Han tror att målet för många har varit att inte ställa in helt och hållet.
– Det är viktigt för ungdomarna att det finns plattformar där de kan prata om sin oro kring coronapandemin. Så länge det finns goda möjligheter att sköta en god hygien kan det vara bra att få samlas för ett läger, även om det har utformats lite annorlunda.
I Umeå har man tagit beslut om att ställa in helt och konfirmanderna har i stället bokats om till läger nästa sommar.
– Det här beslutet har varit fruktansvärt svårt att ta, men om vi ska följa direktiven från Folkhälsomyndigheten, så går de inte att genomföra. Vi funderade på om vi kunde minska antalet deltagare, men man är ändå i så nära kontakt med varandra att det inte kändes ansvarsfullt, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.
Hon berättar att den som ändå vill konfirmeras redan i år kan göra det på distans under sommaren. En del ungdomar kan också välja att konfirmera sig under kyrkans vinterläger på jullovet.
"Corinaring"
Även i Scouterna gör man allt för att kunna genomföra sommarens läger och utflykter. De uppmuntrar alla sina kårer att, efter egen förmåga och förutsättning, försöka hålla i gång scoutverksamheten.
I Örnsbergs scoutkår i Stockholm pågår träffarna som vanligt och alla hoppas att lägren i sommar ska genomföras. Men scoutledare Niklas Hedberg är noga med att grupperna utövar social distansering.
– Vi brukar ställa oss i vad vi kallar en "coronaring", vilket betyder att vi har en ring med två armlängds avstånd till varandra, säger han.
Det är fortfarande mycket som är osäkert inför sommaren och scoutkåren planerar för olika scenarier, beroende på utvecklingen.
– Vi vill inte ställa in, vi vill ställa om. Vi planerar inte för att det kan bli värre, utan funderar över om vi kan övernatta och hur många man kan sova i varje tält – förmodligen inte fler än två, tre personer – och hur många som kan sitta ihop vi en lägerplats och hur långt vi kan och bör åka inom länet, säger Niklas Hedberg.
Han menar att det som ideell förening är svårt att ännu komma med helt klara besked.
– Det är osäkert för alla och det går inte riktigt att lägga upp en plan. Samtidigt måste föräldrar och familjer få besked innan skolavslutningarna, så det är snart dags att bestämma hur vi ska göra, säger Niklas Hedberg.