Säkrare metod att hitta gravida i riskzonen

Kan man förutsäga vilken kvinna som löper störst risk att föda sitt barn för tidigt? En svensk studie visar att den metod som ofta används inte är så träffsäker. Men studien inger ändå hopp.

Att föda för tidigt drabbar ungefär sex procent av alla gravida kvinnor i Sverige. Det innebär att barnet föds före den 37:e graviditetsveckan.

Att föda för tidigt drabbar ungefär sex procent av alla gravida kvinnor i Sverige. Det innebär att barnet föds före den 37:e graviditetsveckan.

Foto: Västra Götalandsregionen

Hälsa och sjukvård2020-11-17 20:05

Att föda för tidigt drabbar ungefär sex procent av alla gravida kvinnor i Sverige. Det innebär att barnet föds före den 37:e graviditetsveckan. Bland de för tidigt födda barnen ser man både en ökad sjuklighet under den första levnadstiden och en ökad dödlighet.

Därför är möjligheten att förutse vilka kvinnor som löper störst risk att föda för tidigt viktig. Då kan sjukvården sätta in åtgärder som minskar risken.

Ett sätt att förutse risken är att mäta kvinnans livmodertapp under graviditeten. En kort tapp pekar mot en ökad risk. Det har blivit allt vanligare runtom i världen att man utför mätningar av livmodertappen.

Senare mätning bättre

Men nu kommer en ny stor studie från svenska forskare publicerad i The British Journal of Obstetrics and Gynecology som pekar på att metoden har brister, såsom den tillämpas i dag.

– Det första budskapet vi har till världen är: tro inte att det här är så bra som ni tror, säger Bo Jacobsson, överläkare och professor i obstetrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som leder studien.

Vanligen görs mätningen av livmodertappen vid kvinnans första rutinmässiga ultraljudsundersökning i graviditetsvecka 18–20.

– Det visade sig att det här kanske inte är den bästa tidpunkt att göra det på, säger Bo Jacobsson.

Större träffsäkerhet

I studien, som omfattar över 11 000 svenska kvinnor, har också en en andra mätning gjorts i vecka 21–23.

– Vi kan visa att man skulle ha en större träffsäkerhet om man gjorde mätningen några veckor senare, säger Bo Jacobsson.

Men det skulle innebära att de blivande mödrarna måste kallas till ytterligare ett ultraljud. Och ett extra ultraljudsbesök skulle kosta sjukvården stora summor.

– Samtidigt vet man att kostnaden för för tidigt födda barn är mycket stor, så det kan på sikt visa sig att det är värt pengarna, säger Bo Jacobsson.

Studien visar att man måste undersöka drygt 400 kvinnor för att finna en kvinna med kort livmodertapp som kommer att föda för tidigt.

Nu fortsätter studien med bland annat en hälsoekonomisk kalkyl. Där försöker man skaffa sig en bild av kostnaderna men också fördelarna med senare mätningar, inte inte minst möjligheterna att minska mänskligt lidande.

– Det första budskapet vi har till världen är: tro inte att det här är så bra som ni tror, säger Bo Jacobsson, professor i obstetrik.
– Det första budskapet vi har till världen är: tro inte att det här är så bra som ni tror, säger Bo Jacobsson, professor i obstetrik.
Fakta: Studien

• Livmodertappens (cervix) längd mättes vid två tillfällen: vid rutinultraljudet i graviditetsvecka 18 till 20 och därefter, med minst två veckors intervall, i graviditetsvecka 21 till 23. Studien genomfördes på sju kliniker i Sverige och omfattade sammanlagt 11 456 kvinnor.

• Studien visar att en kort livmodertapp är en riskfaktor för barnet spontant ska födas för tidigt: ju kortare tapp, desto större risk.

• Mätning av livmodertappens längd har endast en måttlig förmåga att identifiera kvinnor som kommer att föda för tidigt, men sannolikheten att förutsäga förtidsbörd var större vid den senare mätningen.

Källa: Bo Jacobsson, professor i obstetrik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!