Sekretess styr info om smitta på äldreboenden

Att vissa kommuner inte informerar om coronasmitta på specifika äldreboenden skapar oro hos anhöriga. Men Socialstyrelsen kan inte utfärda några allmänna rekommendationer eftersom informationen som kan ges ut styrs av sekretesslagen.

En del kommuner informerar inte om coronasmitta finns på specifika boenden. Arkivbild.

En del kommuner informerar inte om coronasmitta finns på specifika boenden. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-28 11:10

– Regelverket med sekretessbestämmelser ser ut så att det mycket möjligt kan vara så att man ibland inte kan informera – man får inte informera – för då röjer man sekretessen, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Av drygt 100 kommuner svarade nästan 16 procent att de inte informerar boende och anhöriga om coronaviruset sprids på specifika äldreboenden, enligt SVT Nyheter.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) efterlyste tydligare anvisningar från Socialstyrelsen.

– Nu när vi har coronaviruset skulle man kunna fundera över om det inte vore klokt att Socialstyrelsen kunde ge ett besked till kommunerna om hur de ska göra, i stället för att det ska vara upp till var och en, sade PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Generella råd inte möjliga

Men enligt Socialstyrelsen kan man inte ge några allmänna rekommendationer om vilken information boenden bör ge om coronasmitta.

– Om en person har en sjukdom är det ett personligt förhållande, som generellt sett omfattas av sekretess. Att det finns personer på ett boende som har covid-19 kan omfattas av sekretess om det är så att man kan identifiera vilka de personerna är, säger Katrin Westlund.

Det är en bedömning som verksamheten själv måste göra i det enskilda fallet, och därför kan inte Socialstyrelsen utfärda några generella rekommendationer, säger hon.

– Det skulle stå i strid med offentlighets- och sekretesslagen. Det är den som lämnar uppgifterna som måste göra en bedömning av om det råder sekretess eller inte.

TT: Men hur många äldreboenden är egentligen så pass små att sekretessen riskerar att röjas?

– Det kan jag inte svara på. Det beror på hur det ser ut med enheter, avdelningar och hur många som är smittade. Om det är några få på ett väldigt stort boende är det kanske svårt att identifiera, men i ett mindre boende där många är smittade skulle det kanske kunna vara lättare.

Viktigt bemöta oron

Om bedömningen görs att det inte går att berätta om smitta på specifika boenden är det viktigt att bemöta de anhörigas oro, framhåller hon.

– I stället för att informera kan ett gott bemötande och information om det man kan informera om vara ett bra sätt.

Under besöksförbudet som nu råder är också rekommendationen att personalen bör ge stöd och hjälp för att man ska kunna hålla kontakt med sina anhöriga via telefon och videolänk.

– Att ha en kontakt på det sättet är kanske någonting som kan hjälpa till att stilla oron, säger Katrin Westlund.

Fakta: Smitta på många äldreboenden

Coronasmittan har tagit sig in på äldreboenden över hela landet.

Det rör sig om allt från enstaka fall, till stora utbrott med flera dödsfall.

I hela landet har ungefär en tredjedel av samtliga som har avlidit med covid-19 bott på äldreboenden. I Stockholm är andelen ännu högre.

Inspektionen för vård och omsorg har med anledning av detta inlett en tillsyn av äldreomsorgen i hela landet.

Även Folkhälsomyndigheten samlar information om hur smittan spridits på äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!