Senaste du behöver veta om covid-19 i Sverige

Hur länge ska restriktionerna gälla i Sverige? Kan symptomfria personer smitta andra och hur drabbas barn av covid-19? TT har samlat de frågor du undrar över gällande coronavirusets framfart i Sverige.

En redogörelse för hur flockimmunitet uppstår.

En redogörelse för hur flockimmunitet uppstår.

Foto: Ali Lorestani

Hälsa och sjukvård2020-04-20 18:35

Hur ser spridningen av coronaviruset i Sverige ut?

Spridningen är störst i Stockholm, regionerna runt Stockholm och i Dalarna och ner mot Östergötland.

Nästan 1 600 personer i Sverige har avlidit i sviterna av covid-19, den sjukdom viruset orsakar, och knappt 15 000 människor har testats positivt, enligt statistik från den 20 april.

Hur många i Sverige har dött jämfört med andra länder?

Det har dött fler i Sverige än i exempelvis grannländerna Norge och Finland sett till både antal och per medborgare. Men det är svårt att jämföra dödstal mellan länder av flera anledningar. Olika länder befinner sig i olika skeden av epidemin och hur länder räknar och utför tester skiljer sig åt.

I vissa länder räknas endast de personer som avlider på sjukhus medan det i Sverige går att köra personnummer mot dödsregistret. Det innebär att alla som konstaterats ha covid-19 och som avlider fångas upp i Sverige, medan vissa länder saknar data på individnivå.

Bilden av hur hårt pandemin slagit på olika håll förväntas klarna i framtiden, då dödligheten i olika länder kommer att kunna jämföras med genomsnittliga värden från år då viruset inte härjat.

Vad är flockimmunitet?

Flockimmunitet uppstår när en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun mot en smitta vilket leder till att smittspridningen begränsas. Immunitet kan uppstå genom vaccin eller att man infekteras av smittan och tillfrisknar.

Vilka tillhör riskgruppen?

Ålder är den främsta riskfaktorn, enligt en genomgång av tillgängliga studier, och personer över 70 år utgör därmed den främsta riskgruppen.

Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen.

Även personer med parkinson, ms, cancer och fetma klassas sedan mitten av april, tillsammans med intellektuell funktionsnedsättning i kombination med rörelsenedsättning, som riskfaktorer.

Hur är det med gravida och covid-19?

Det finns hittills inget som tyder på att graviditet innebär en särskild riskfaktor. Däremot kan risken för att bli allvarligt sjuk i samband med en lunginflammation generellt vara något högre för gravida, särskilt i slutet av graviditeten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor att vidta försiktighetsåtgärder mot smitta. Studier har hittills inte påvisat viruset i bröstmjölk.

Kan symptomfria personer som fått viruset smitta mig?

Det finns rapporter om att personer utan symptom har smittat andra personer. Men det finns få studier som beskriver hur smittsam man är.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att smittspridningen från personer utan symptom står för en mycket begränsad andel.

Vilka restriktioner har införts i Sverige för att minska smittan?

Allmänna sammankomster på över 50 personer har förbjudits. Barservering är förbjudet och restauranger och krogar måste ha gott om plats mellan borden. Icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz har förbjudits.

Till skillnad från många andra länder baseras många åtgärder för att minska smittan i Sverige på Folkhälsomyndighetens allmänna råd till medborgare och verksamheter i stället för på förbud och regler.

Råden gäller exempelvis att verksamheter ska begränsa antalet kunder i en lokal, att äldre ska undvika sociala kontakter och att människor ska hålla avstånd.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Hur länge gäller restriktioner och rekommendationer i Sverige?

Inreseförbudet gäller i nuläget till 15 maj. Restriktionerna gällande sammankomster och inom restaurangbranschen råder tills vidare. Folkhälsomyndighetens allmänna råd gäller till den 31 december 2020 men kan vid behov upphävas tidigare – eller förlängas.

Statsminister Stefan Löfven sade i mitten av april att det snarare handlar om månader än om veckor innan restriktionerna kan lättas.

Blir jag immun efter att ha smittats av coronaviruset?

Man vet ännu inte hur länge en person som insjuknat i covid-19 och tillfrisknat är immun. Bedömningen är att immuniteten varar så pass länge att man inte smittas flera gånger under samma säsong.

Hur drabbas barn av viruset?

Förhållandevis få barn rapporteras sjuka i covid-19 och barn verkar också till stor del få mycket milda symptom. Det finns dock i nuläget lite kunskap om hur stor smittspridningen bland barn är. Även om barn inte blir svårt sjuka kan de fortfarande, liksom vuxna med symptom, smitta andra.

Källa: Folkhälsomyndigheten, regeringen.se, med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!