Sex regioner fortsatt i stabsläge

Efter en tuff vår och sommar för vården under coronapandemin ser läget nu ut att stabiliseras. Majoriteten av Sveriges regioner har återgått från månadslånga beredskapslägen till normalläge.

Antalet covid-smittade och personer i behov av vård har minskat så mycket i Sverige att 15 av landets 21 regioner har lämnat sina stabslägen. Arkivbild.

Antalet covid-smittade och personer i behov av vård har minskat så mycket i Sverige att 15 av landets 21 regioner har lämnat sina stabslägen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-08 21:10

Sjukvården i landets regioner har gått ned i beredskap. Endast sex regioner är snart ett halvår efter coronautbrottets början kvar i stabsläge. Region Kalmar är en av dessa, trots ett lågt antal positiva fall av covid-19.

Regionen behåller stabsläget för att kunna arbeta med viktiga frågor som uppstått till följd av pandemin, menar Helena Berglund, beredskapsplanerare i Region Kalmar.

– Pandemin pågår. Och även om läget är stabilt gällande våra inneliggande patienter, så är det andra frågor som är viktiga. I början av pandemin låg fokus på skyddsutrustning, vårdplatser, iva-platser och så vidare, säger hon och fortsätter:

– Nu jobbar vi med andra frågor, bland annat att hitta tider till PCR-testning. Det kräver fortfarande en hel del arbete. Den organisation vi satt för dessa uppgifter passar fortfarande för det.

Normalläge i Stockholm

Den 7 september avslutade Region Stockholm sitt stabsläge. Detta efter beslut av Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Sedan augusti har vi haft få som ligger på våra akutsjukhus och relativt få, om man jämför med när det var som värst, på våra intensivvårdsavdelningar, säger han.

I dag är det 25 patienter inneliggande, och bara ett fåtal av dem ligger på intensivvård med covid-19. Dessutom är det slut på sommarledigheten och verksamheten börjar återgå till normal bemanning.

Fortsätter följa läget

Region Stockholm fortsätter dock att följa smittoläget och sjukvårdsbehovet dagligen. Dessutom är regionen redo att åter gå upp i stabsläge vid behov.

– Vi följer dagligen antalet smittade. Mitt uppdrag är att tillse att sjukvårdsbehovet mäts och att det finns sjukvård för dem med behov. Ser vi någon oroväckande utveckling, till exempel ett hastigt stigande antal smittade eller ett hastigt ökat sjukvårdsbehov, så går vi upp i stabsläge igen. Men just nu ser det ut som att vår rutinsjukvård klarar av det här, säger Björn Eriksson.

Bara för att antalet insjuknade minskar innebär inte det att människor kan bete sig som normalt. Det gäller fortfarande att tvätta händerna, att stanna hemma vid lindriga förkylningssymptom, att göra test om du har möjlighet, att hålla avstånd och att jobba på distans i största möjliga mån, menar Björn Eriksson.

– Pandemin är inte över. Det är lika viktigt nu som tidigare att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Fakta: Läget i regionerna

Sex av Sveriges regioner befinner sig fortfarande i stabsläge med anledning av coronapandemin: Kalmar län, Blekinge, Västmanland, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Dalarna.

Regioner som återgått till normalläge: Stockholm, Uppsala, Sörmland, Östergötland, Jönköpings län, Kronoberg, Gotland, Skåne, Halland, Västra Götaland, Värmland, Örebro län, Gävleborg, Västernorrland och Västerbotten.


Fakta: Olika beredskapslägen

Inom sjukvården finns det tre beredskapslägen:

Stabsläge

En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge

En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge

En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!