Sjukhus beslutar om coronasjuka kan få besök

Det är upp till varje vårdinrättning om anhöriga får träffa en patient som är döende i covid-19 och vistas på sjukhuset. Inom intensivvården i Stockholms län tillåts inga besök till patienter med covid-19.

Ett bedömningstält utanför akutmottagningen på Södertälje sjukhus, där man separerar patienter med feber och luftvägssymtom från övriga patienter.

Ett bedömningstält utanför akutmottagningen på Södertälje sjukhus, där man separerar patienter med feber och luftvägssymtom från övriga patienter.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-25 09:22

Det finns inga centrala riktlinjer utfärdade från Socialstyrelsen för vad som gäller vid besök av en döende nära anhörig på sjukhus. Något som Sveriges Radio tidigare rapporterat om.

Det är därmed upp till sjukhusen att besluta från fall till fall om man som anhörig kan få ta ett sista avsked av en coronasjuk anhörig.

Om en vårdinrättning godkänner besök så bör besökaren inom Region Stockholm bära samma utrustning som personalen, det vill säga andningsskydd, visir, plastförklädde och handskar, säger Joakim Jarnryd, funktionsansvarig vid Regional särskild sjukvårdsledning i Stockholm.

De som vårdas inom intensivvården får inte ta emot besök överhuvudtaget och dör någon i covid-19 där, så dör de ensamma.

– Vi kan inte ha fler människor där. Det ligger andra patienter där. Det är allt i från smittorisk till att man kan störa personal, säger Joakim Jarnryd.

Däremot finns riktlinjer inom region Stockholm för att anhöriga ska kunna ta farväl efter att en person avlidit. Man ska få möjlighet att se kroppen och genomföra religiösa ceremonier.

– Man ska ge anhöriga en möjlighet att ta farväl på ett bra sätt, säger Joakim Jarnryd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!