På en pressträff vädjar han om assistans för att hantera det mycket ansträngda läget.
– Vi ser just nu en mycket allvarlig situation och vi behöver hjälp, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson och tillägger att det inte finns några större marginaler i sjukvårdssystemet.
På tisdagen var 99 procent av iva-platserna i regionen är fyllda. Det är första gången det händer under pandemin, skriver Dagens Nyheter.
Intensivvårdsplatserna upptas av både covidpatienter och andra. En skillnad mot i våras är att även trycket på den vanliga intensivvården nu är högt.
Kurva åt fel håll
Kurvan över antalet svårt covid-sjuka har dessutom svängt och går nu återigen åt fel håll.
– Det vi trodde var en platå och möjlig början på en nedgång har nu förbytts i dess raka motsats. Det var precis den utvecklingen vi inte ville se, säger Björn Eriksson.
Troligen kommer sjukvårdsbehovet att öka ytterligare de närmaste veckorna, säger han.
– Att det ändå fungerar beror på att vårdens medarbetare just nu gör fantastiska insatser. Men det fungerar inte i längden, säger Eriksson.
I går hemställde sjukvårdsdirektören hos Socialstyrelsen om att få mer vårdpersonal till länets sjukhus. Regionen har även bett privata vårdgivare om hjälp och under veckan har Karolinska även haft förstärkning av intensivvårdspersonal från Blekinge.
Älvsjö inte aktuellt
Det är dock inte aktuellt att öppna fältsjukhuset i Älvsjö på nytt.
– Nej, den kapacitet som fältsjukhuset skulle ge kan vi få i de befintliga sjukvårdslokaler vi har i Stockholm, säger Björn Eriksson.
I dagsläget vårdas 80–90 covidpatienter inom intensivvården i Stockholm. När läget var som värst i våras var siffran 230, påpekar han.
– Vi har visat att vi kan skala upp tidigare. Men nu har vi medarbetare som jobbat ett helt år på det här sättet och som naturligtvis har det väldigt jobbigt.
TT: Kan det bli aktuellt att skicka patienter till andra regioner?
– Det kan det alltid vara. Men regionerna runt omkring har det också väldigt tufft just nu. De är också ute och frågar efter hjälp.
Björn Eriksson konstaterar även att antalet avlidna ökar sedan en tid. Förra veckan dog 103 personer med covid-19 i Stockholms län.
Ljus i tunneln
Dessutom kämpar ytterligare 814 patienter på sjukhus för att överleva och tillfriskna.
– Nu får det vara nog. Det kan inte vara värt det här för att ha after work, träffas och umgås utanför det egna hushållet, trängas för julklappsshopping, ses över adventsfika eller vad det nu är vi vill göra. Konsekvenserna blir fruktansvärda, säger Björn Eriksson.
Ljuset i tunneln är vaccinerna, enligt regionen. De första vaccinerna kommer att godkännas i slutet av december och kommer att vara i Sverige i början av januari.
Preliminärt beräknas 113 000 doser komma i januari som kommer att räcka till 55 000 personer.
Oppositionen kritisk
Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) riktar skarp kritik mot hur man från regionens politiska ledning hanterat pandemin. En politik som enligt henne bär en del av skulden för dagens situation.
– Fler människor riskerar att dö om inte vi agerar nu. Vi måste uppdatera budgeten för region Stockholm och tillföra mycket mer resurser till sjukhusen som i nuläget lever på en anorektisk budget, säger Aida Hadzialic.
TT: På vilket sätt bör budgeten uppdateras menar ni?
– Sjukhusen måste ha mer resurser så att de kan anställa fler vårdmedarbetare för att garantera vård efter behov, sedan måste vi även kräva att de privata vårdgivarna i regionen bidrar.
TT: Utöver en större budget, vad menar ni att regionen borde gjort annorlunda?
– Vi hade lägst antal iva-platser per capita när vi gick in i den här krisen trots att vi är landets rikaste region. Det handlar om att resurser har felprioriterats under många år. Det behövs ett ledarskap som ser ut att vårdens pengar går till vården, säger Hadzialic.