Skåne befinner sig i ett platåläge vad gäller smittspridningen. Varje dag tillkommer runt 560 nya konstaterade fall, och ett ökat antal smittade ses just nu främst bland barn i åldrarna 0–9 år. De har ofta inte haft symtom utan konstaterats vara smittade när de provtagits via smittspårning. Däremot är antalet fall bland äldre i 80-årsåldern och uppåt få – troligtvis en effekt av vaccinationerna.
– Vi har ett högre tryck i regionerna runt om oss, säger Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.
Trycket på intensivvården är dessutom näst lägst i landet sett till befolkningsmängd. Hur utvecklingen ser ut framöver är dock svårt att sia om, konstaterar Melander. Men vaccinationerna rullar på enligt plan – var femte skåning har nu fått sin första dos.
Får inte välja
Den senaste tidens oro rörande vaccin från Astra Zeneca gör att Region Skåne nu går ut med ett tydligt besked.
– Man kommer inte att kunna välja vaccin, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.
Leveranserna rullar också på, och målet är att alla skåningar över 65 år ska ha fått sin första dos senast nästa vecka. Samtidigt finns fortsatta frågetecken kring vaccintillgången. Just nu inväntar Skåne – liksom resten av landet – besked om vad som händer med Janssens vaccin.
Under tisdagen gick EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) ut med att myndigheten hittat "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar" – men man underströk samtidigt att fördelarna med vaccinet "överväger riskerna för bieffekterna". Nu ska Folkhälsomyndigheten ta ställning till om Janssens vaccin endast ska rekommenderas till personer som är äldre än 65 år, som i fallet med Astra Zenecas vaccin.
Ta sprutor på samma ställe
Därmed kan vaccinationstakten när det kommer till den breda allmänheten komma att påverkas framöver, konstaterar vaccinsamordnare Maria Landgren.
– Janssen är en stor del av vaccintillgången i fas 4 i juni månad, säger hon, men understryker att mer vaccin från Pfizer är på väg.
Den senaste tidens debatt rörande var i landet man tar sina sprutor vållar inga starkare känslor i syd. Att exempelvis stockholmare eller smålänningar väljer att vaccinera sig i Skåne är för närvarande inget stort problem. Alla är välkomna, enligt Landgren.
– Det vi vädjar om är att man bör ta första och andra dosen på samma ställe. Det är en patientsäkerhetsfråga, så vi kan garantera att vi har dos två.