Skånska doser räcker inte till riskgrupper

Antalet smittade ökar snabbt i Skåne och allt fler vårdas nu på sjukhus för covid-19. Vaccin är på väg – men doserna kommer inledningsvis inte räcka till alla som behöver.

Smittan ökar i syd. Arkivbild.

Smittan ökar i syd. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-16 09:38

– Vad vi hade räknat med i förra veckan har plötsligt blivit annorlunda och färre, säger Skånes vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam till TT och fortsätter:

– Det visar bara hur pass osäkra de här leveransprognoserna är.

Äldre först i kön

Riskgrupperna är många, men när de första doserna vaccin snart är på plats så väntar stenhårda prioriteringar i Skåne. I januari räknar man med att bara kunna vaccinera runt 14 000 personer. Först i kön står prioriterade riskgrupper, men vaccinet kommer inledningsvis inte ens räcka till dem.

– I början har vi inte vaccin så det räcker till alla de här grupperna. Här måste det prioriteras ytterligare.

Regionens grundprincip är att de som har störst behov av vaccin först ska få det, vilket i nuläget främst handlar om äldre som bor på särskilda boenden, så kallade säbo, och i mån av tillgång även personalen där, säger Per Hagstam.

– Det är mest sparsamt med doser under januari, då kommer vi att ha så det förhoppningsvis räcker till att vaccinera våra säbo. Men inte så mycket mer.

Tufft för sjukvård

Vaccinet för allmänheten blir däremot aktuellt först fram "på vårkanten", enligt Hagstam.

Ett osäkert besked – samtidigt som antalet nya fall i Skåne per dag är nu uppe i drygt 1 200, sett till den senaste 7-dagarsperioden enligt Region Skånes senaste siffror. Totalt har 45 214 skåningar konstaterats vara smittade av viruset, och trycket på sjukvården ökar. I nuläget vårdas 346 personer på vårdavdelning på sjukhus. 29 personer får intensivvård.

– Vi kommer att klara akutvården, vi kommer klara covidvården. Men det kommer ske på bekostnad av annan vård, sade Alf Jönsson, regiondirektör i Skåne under en presskonferens å tisdagen.

Inga fler verktyg

Uppmaningen är glasklar – gå inte till jobb med symptom, stanna hemma, träffa bara de allra närmaste och undvik folksamlingar. Men trots hårda bud så sprids smittan i snabb takt. Läget är enligt Skånes smittskyddsläkare Eva Melander nu "extremt allvarligt". Smittan sprids i alla åldersgrupper – från tio-årsåldern upp till 60-årsåldern. Majoriteten av de smittade är under 50 år.

– Det här är ett tecken på att smittan finns precis överallt i samhället, det sprids inom familjen och i det privata livet.

TT: Vad mer finns att sätta emot – vilka ytterligare restriktioner är möjliga?

– Från vår horisont finns inte fler verktyg att tillgå än det som vi redan säger och kommunicera det. Det behöver i så fall komma från nationellt håll, från regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!