Sedan Region Stockholm införde fri provtagning för covid-19 har tiotusentals personer testat sig. De som fått positivt testsvar har därefter uppmanats att ta kontakt med de personer i deras närhet som kan ha utsatts för viruset.
Nu går smittskyddet i Stockholm ett steg längre och vill att den som testats positivt också bekräftar i regionens app att smittspårningen är genomförd. Den som inte bekräftar det kan bli kontaktad av en nyinrättad grupp som hjälper till med smittspårningen.
– Syftet med hela processen är att vinna tid, att få informationen till dem som kan ha blivit exponerade så fort som möjligt för att bryta smittkedjorna. Med rätt information om symtom och testning kan vi snabbare få spridningen att minska, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.
Gäller bara test via 1177
De fall som upptäcks i vården eller på särskilda boenden kommer även i fortsättningen att smittspåras med resurser inom vården. De nya rutinerna gäller enbart de som beställer ett test via 1177.
Totalt har 25 personer utbildats som i skift ska bistå med smittspårningen. Än är det inte tydligt exakt hur smittspårningsteamet ska hjälpa den som inte lycktas informera alla sina kontakter.
– Man tar kontakt, försöker ta reda på vad som är problemet och försöker i varje enskilt fall lösa det. Det kan vara att man har svårt med definitionen av kontakt eller exponering, eller att man inte kan nå alla sina kontakter. Exakt hur det ser ut kommer växa fram med tiden, säger Per Follin.
"Inte integritetskränkande"
Det finns inga rättsliga påföljder för den som inte vill samarbeta med regionen i smittspårningsarbetet, men Per Follin säger att han utgår ifrån att den som tagit ett test gjort det för att hjälpa till att minska smittspridningen. Han ser heller inte att kravet på kontakt med smittskyddet kan uppfattas som integritetskränkande.
– Det här är ju folk som sökt vård och provtagning via 1177, så på så sätt kan det ses som att man redan medverkar. Informationen finns ju om att man kan bli kontaktad, så jag ser inte att det skulle kunna uppfattas som integritetskränkande, säger Per Follin.