I överenskommelsen om ökade coronatester som slöts mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner den 11 juni ingår att regionerna ska utöka testandet av antikroppar. Staten i sin tur kommer att stå för de ökade kostnaderna.
Men en majoritet av regionerna uppger att de inte har någon exakt tidsplan för när man kommer att starta en allmän provtagning för antikroppar.
– I skrivelsen står att regionerna ska utföra testerna utifrån kapacitet. Det är en medveten formulering. Det är upp till regionerna att bestämma själva hur man erbjuder dem, utifrån det läge respektive region befinner sig i, säger Marie Morell (M), ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Regioner.
Flera regioner avvaktar
De flesta regionerna har valt att i första hand prioritera PCR-testerna, som visar om man har en pågående infektion, och flera avvaktar med att erbjuda antikroppstester till allmänheten till efter sommaren.
Marie Morell anser att man kan jämföra antikroppstesterna med en allmän hälsokontroll. Precis som hälsokontrollerna, ingår antikroppstesterna inte i högkostnadsskyddet, och erbjuds till befolkningen mot en egenavgift.
– Antikroppstesterna ingår inte formellt i sjukvårdsuppdraget, och vården tar sig an dem i mån av tid.
Begränsat kunskapsläge
Kunskapsläget kring antikroppar är än så länge begränsat. Man vet fortfarande inte om antikroppar innebär en fullständig immunitet, och inte heller hur länge immuniteten håller i sig.
– Det är ganska sunt att regionerna är avvaktande, med tanke på hur lite kunskap man har kring antikroppar i nuläget. Jag tror att man ska vara väldigt noggrann med hur man inför testerna. Man måste informera väldigt tydligt, säger Marie Morell.
TT: Men samtidigt finns ju tankar om att man ska ha rätt till samma typ av vård, oavsett var man bor?
– Ja, fast vi har ju självstyre i Sverige, så varje region gör sina egna prioriteringar. Det ingår i den förvaltningsmodell vi har valt, säger Marie Morell.