Inom demensvården runt om i Sverige försöker personal förhindra rörligheten hos dem som har smittats av covid-19, enligt Greger Bengtsson på Sveriges regioner och kommuner. Flera kommuner vittnar enligt SKR om samma problematik: demenssjuka coronasmittade personer som går omkring på särskilda boenden.
– Även om man försöker så långt det går att låta personer som är smittade vara i sina egna lägenheter så öppnar de dörren och går ut – och smittar andra på boendet, säger Greger Bengtsson till TT och fortsätter:
– Det kan dessutom vara så att någon säger: “Jag vill gå ut”. Då kan man försöka motivera personen att stanna hemma, men i slutändan måste man öppna dörren.
Isoleras på sjukhus
Enligt smittskyddslagen kan en person som bär på en allmänfarlig sjukdom isoleras under vissa förutsättningar, exempelvis om hen inte är beredd eller i stånd att frivilligt följa vissa åtgärder. Beslut om isolering får bara fattas om det finns en påtaglig risk att andra människor kan smittas, och det är förvaltningsrätten som tar beslut efter ansökan från smittskyddsläkare.
Men isoleringen får bara ske på vårdinrättningar som drivs av regioner, såsom sjukhus.
Riktlinjer från Socialstyrelsen
I en hemställan till socialdepartementet begär därför SKR om att tillfälligt ändra i lagstiftningen, för att begränsa smittan inom demensvården. Man vill ge möjlighet för smittskyddsläkare att – som en nödåtgärd – kunna isolera personer på särskilda boenden för äldre.
– Det är inte bra för demenssjuka personer att flyttas till sjukhus om de inte behöver sjukhusvård. Det är tryggare för den demenssjuke att vara på ett äldreboende, säger Greger Bengtsson.
Socialminister Lena Hallengrens pressekreterare bekräftar för TT att socialdepartementet tagit emot en hemställan och att man går igenom förslagen. Hallengren vill dock inte lämna någon kommentar.