På kvinnojourer runtom i Sverige brukar det vara något lugnare inför just semestrar och även inför högtider som julen.
– Det finns kanske en förväntan kring semester och storhelger, att man ska vara tillsammans och framför allt att man vill att det ska vara bra och roligt för barnen, säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon.
Många härdar ut
Men när ledigheten är över och det är dags att återgå till vardagen brukar situationen förändras.
– Vi förväntar oss en ökning i söktrycket efter helgerna för det är så det brukar se ut. Men nu vet vi inte eftersom det är en exceptionell situation. Vi tror att kvinnor biter ihop och försöker härda ut tills själva samhällskrisen är lättare, säger Olga Persson och fortsätter:
– Att ta en påse kläder, gå rätt ut genom dörren med tre barn och inte veta var du ska bo under en pandemi, det är en svår situation att tänka sig in i.
Förlorad fristad
Under det minst sagt speciella år som gått med en pandemi ständigt flåsandes i nacken har kvinnojourerna blivit tvungna att hitta nya sätt att nå fram till kvinnor och barn i behov av hjälp.
– Det kan vara allt från att sätta upp lappar i mataffärer och vårdcentraler men framför allt hålla öppet på nätet, att digitalisera stödverksamheten och starta chattar. Man har försökt att vara synlig och hela tiden påminna om att jourerna finns, säger Olga Persson.
En enkät som organisationen gjort visar att omkring en fjärdedel av jourernas skyddade boenden har stått tomma inför julen, trots att man sett en ökad efterfrågan av stöd, framför allt via sina chattar.
– Möjligheten för samhället att nå fram till våldsutsatta kvinnor och barn har blivit mindre och vi är väldigt oroliga för det, säger Olga Persson.
Rätten till hjälp
Hon poängterar att den som vill alltid kan höra av sig till en kvinnojour: de är öppna, det är gratis och man kan vara anonym.
– Det är inte så att du inte har rätt till hjälp bara för att det är pandemi, säger Olga Persson.
– Ingen har rätt att slå eller hota dig eller dina barn bara för att samhället i övrigt är i kris, tillägger hon.