Skyddade boenden som ekar tomma oroar

Landets kvinnojourer ser hur behovet av stöd och hjälp under året som gått har blivit större. Men trots ökat tryck ekar platser på skyddade boenden tomma inför julhelgen.
–Det får oss att tänka att hjälpen inte når fram, säger Olga Persson vid kvinnojoursförbundet Unizon.

"Vi förväntar oss en ökning i söktrycket efter helgerna för det är så det brukar se ut. Men nu vet vi inte eftersom det är en exceptionell situation", säger Olga Persson, förbundsordförande vid Unizon. Arkivbild.

"Vi förväntar oss en ökning i söktrycket efter helgerna för det är så det brukar se ut. Men nu vet vi inte eftersom det är en exceptionell situation", säger Olga Persson, förbundsordförande vid Unizon. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-25 06:05

På kvinnojourer runtom i Sverige brukar det vara något lugnare inför just semestrar och även inför högtider som julen.

– Det finns kanske en förväntan kring semester och storhelger, att man ska vara tillsammans och framför allt att man vill att det ska vara bra och roligt för barnen, säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon.

Många härdar ut

Men när ledigheten är över och det är dags att återgå till vardagen brukar situationen förändras.

– Vi förväntar oss en ökning i söktrycket efter helgerna för det är så det brukar se ut. Men nu vet vi inte eftersom det är en exceptionell situation. Vi tror att kvinnor biter ihop och försöker härda ut tills själva samhällskrisen är lättare, säger Olga Persson och fortsätter:

– Att ta en påse kläder, gå rätt ut genom dörren med tre barn och inte veta var du ska bo under en pandemi, det är en svår situation att tänka sig in i.

Förlorad fristad

Under det minst sagt speciella år som gått med en pandemi ständigt flåsandes i nacken har kvinnojourerna blivit tvungna att hitta nya sätt att nå fram till kvinnor och barn i behov av hjälp.

– Det kan vara allt från att sätta upp lappar i mataffärer och vårdcentraler men framför allt hålla öppet på nätet, att digitalisera stödverksamheten och starta chattar. Man har försökt att vara synlig och hela tiden påminna om att jourerna finns, säger Olga Persson.

En enkät som organisationen gjort visar att omkring en fjärdedel av jourernas skyddade boenden har stått tomma inför julen, trots att man sett en ökad efterfrågan av stöd, framför allt via sina chattar.

– Möjligheten för samhället att nå fram till våldsutsatta kvinnor och barn har blivit mindre och vi är väldigt oroliga för det, säger Olga Persson.

Rätten till hjälp

Hon poängterar att den som vill alltid kan höra av sig till en kvinnojour: de är öppna, det är gratis och man kan vara anonym.

– Det är inte så att du inte har rätt till hjälp bara för att det är pandemi, säger Olga Persson.

– Ingen har rätt att slå eller hota dig eller dina barn bara för att samhället i övrigt är i kris, tillägger hon.

Fakta: Här kan du få stöd och hjälp

Är du eller någon i din närhet utsatt för våld i en nära relation? Här är ett urval på vart du kan vända dig för att få hjälp och stöd.

Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser. Du kan även nå socialtjänsten eller socialjouren i din kommun via larmnumret.

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50, dygnet runt)

En nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa.

Alla kvinnors hus (08-644 09 20, mån-fre kl 9-17)

Erbjuder tillfälligt skyddat boende för personer som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld. Tar emot kvinnor, män, deras barn och medföljande djur med placering via socialtjänsten.

Roks (roks.se)

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige samlar jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Hitta en jour närmast dig via Roks hemsida. Klicka på "hitta en jour".

Unizon (unizon.se)

Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter. På hemsidan finns kontaktuppgifter till jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Klicka på "hitta jour".

Brottsofferjouren (116 006, alla dagar kl 9-19)

Ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga.

Qjouren (08-644 20 32)

En kvinnojour för våldsutsatta kvinnor med erfarenheter av missbruk och prostitution.

RFSL stödmottagning (020-34 13 16, torsdagar kl 9-12)

Stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för kränkningar, hot och våld. RFSL stödmottagning driver även ett skyddat boende i Stockholmsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!