Smittade får nu behandlas med blodplasma

Coronasmittade kan nu behandlas med blodplasma från tidigare sjuka, efter att svenska forskare fått grönt ljus att använda metoden.
–Det är som en engångsbehandling, säger professorn Joakim Dillner.

Coronasmittade kan nu behandlas med blodplasma från tidigare sjuka. Arkivbild.

Coronasmittade kan nu behandlas med blodplasma från tidigare sjuka. Arkivbild.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-02 11:40

Det är ett forskningsprojekt på Karolinska universitetssjukhuset som vill pröva att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19. Metoden får nu användas efter att Etikprövningsmyndigheten godkänt den, rapporterar TV4 Nyheterna.

Metoden har prövats tidigare, bland annat vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. Metoden användes också redan för hundra år sedan under den så kallade spanska sjukan.

– Den användes med gott resultat. Då såg man minskad dödlighet efter att de som hade tillfrisknat från sjukdomen donerade blod till dem som var sjuka, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till TV4 Nyheterna.

Rön från Kina visar att antikroppar i plasman har förbättrat tillståndet för ett fåtal patienter. Studien har publicerats i den amerikanska tidsskriften Journal of the American Medical Association (Jama).

I den kommande studien på Karolinska universitetssjukhuset har rekryteringen av tidigare sjuka som kan bli blodgivare redan påbörjats. Nästa vecka kommer först 10 och sedan ytterligare 20 frivilliga som smittats att få deras blodplasma.

– Det är som en engångsbehandling. Under en akut fas där man behöver få hjälp att slåss mot infektionen så är det som att man kan få en liten puff från någon annan som lyckats få bukt med infektionen, säger Joakim Dillner till TV4 Nyheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!