Region Uppsala var det område i landet där smittspridningen steg tidigast under hösten. Till en början var bara ett par procent av proverna positiva, men därefter ökade andelen snabbt till sju och därefter till tio procent.
Regionen var också först i landet med att införa de tuffare restriktioner som nu finns i nästan hela landet. Trots det fortsatte kurvan uppåt.
– Det gick rakt uppåt, till 15 procent, men under den senaste sju dagarsperioden har andelen varit densamma. Det minskar inte, men det ökar inte längre, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, till TT.
Hon tror att utplaningen är en effekt av restriktionerna.
– Vi vill gärna tro det, i alla fall.
Året ut
Trycket på sjukvården är dock fortfarande högt med ett stigande antal som blir så pass svårt sjuka att de behöver sjukhusvård och intensivvård.
– Vi är fortfarande väldigt bekymrade, eftersom belastningen inom sjukvården fortsätter att öka. Så där ser vi inga tecken på avmattning, men det är ju inte så konstigt, eftersom den ju ligger en till två veckor efter samhällsspridningen, säger Anna Gillman.
Dessutom, säger hon, är covid-19 en sjukdom som ofta har långa vårdtider, vilket komplicerar situationen för sjukvården ytterligare.
– Det kommer att vara tungt året ut. Vi kommer nog inte hinna se en avmattning innan dess, säger Anna Gillman.
Förändrat beteende
Följsamheten till restriktionerna i regionen beskriver hon som "både och". Många har förändrat sitt beteende, men inte alla.
– Till en början uppgav många att de troligtvis hade blivit smittade i privata sammanhang, på fester och liknande, men nu är det mer arbetsplatser och i hemmen, vilket också visar på en förändring och vi är medvetna om att det kan vara svårt att undvika, exempelvis på arbetsplatsen. Människor måste ju arbeta, säger Anna Gillman.