Hälften av de anställda på en operationsavdelning vid Linköpings universitetssjukhus visade sig vara smittade av covid-19. Upptäckten gjordes när avdelningens samtliga 50 anställda testades.
Flera av de smittade hade inga eller mycket lindriga symtom vid tillfället, rapporterar Ekot.
– När de fick positiva testsvar så fick de gå hem, motsvarande som om de haft symtom. Vi kan ju inte ha positiv personal på avdelningen, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare i Östergötland, till Ekot.
Börjat provtagning
Det är ännu ovanligt i Sverige att testa hela grupper och personer som inte har några symtom alls.
– Det här understryker att det inte räcker med att vara uppmärksam på symtom utan att man måste iaktta social distansering i så hög utsträckning som möjligt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.
Folkhälsomyndigheten uppmanade i början av veckan till bredare testning bland äldrevårdspersonal för att minska smittspridningen. Flera privata vårdaktörer har nu köpt in tester och börjat provtagning av anställda inom äldrevården, rapporterar Dagens industri.
– Hittills har vi testat 40–45 personer, och av dem kan vi grovt säga att 30 procent har testat positivt. Man ska vara försiktig med att dra slutsatser, men resultaten hittills är chockerande höga. Det är hemska siffror att se, säger Reidar Winter, läkare och verksamhetschef vid Eheart, till DI.
Ger bara nulägesbild
Testerna beskrivs också som värdefulla för arbetsgivaren.
– Dels för att våra prover visar att man kan vara symtomfri men ändå smittsam, dels för att arbetsgivarna får en bild av vilka som kan arbeta i ett läge där många i dag stannar hemma med förkylningssymtom, säger Sara Löfgren, vd för den privata vårdaktören Hedda Care, till tidningen.
Testerna ger dock bara en nulägesbild.
– Vi ser våra tester som ett komplement till den testning som nu rullas ut inom vården, säger Sara Löfgren.
"Upp till nio av tio"
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell bekräftar bilden av att många kan bära på coronaviruset utan att känna sig sjuka.
– Spridningen sker utan att vi ser den. Det kan vara upp till nio av tio som kanske inte har så mycket symtom som syns, säger han till P1 Morgon.
Men det går ännu inte att veta säkert eftersom det inte gjorts riktade studier.
– Då måste man gå runt och testa en ganska stor grupp slumpmässigt och se om de har antikroppar. Men det är på gång, så snart kanske vi vet, säger Tegnell.
En gråzon
Leif Dotevall smittskyddsläkare i Västra Götalands region tror att det kommer att ske stora förändringar gällande provtagning de närmaste veckorna.
– Det kommer fler rapporter om att folk inte har symptom, trots att de smittar, så vi kommer definitivt att börja testa fler, säger han.
Han menar att det förmodligen finns en gråzon mellan att man bär på smittan och sedan börjar föra den vidare.
– Du kan bära på viruset, men du hostar och nyser inte. Den perioden smittar du inte andra på samma sätt eftersom viruset inte tar sig vidare lika lätt. Men det är fortfarande viktigt att vidta åtgärder eftersom du kan må bra när du vaknar på morgonen men sedan bli sjuk under dagen, säger Leif Dotevall.