Socialstyrelsen: "Har jobbat skyndsamt"

Socialstyrelsen och FolkhĂ€lsomyndigheten fĂ„r bĂ„da kritik för sitt arbete under pandemin i coronakommissionens första rapport. Men ingen av myndigheterna tycker att kritiken trĂ€ffar rĂ€tt. –Jag kĂ€nner inte igen mig fullt ut i beskrivningen, sĂ€ger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid FolkhÀlsomyndigheten. Arkivbild

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid FolkhÀlsomyndigheten. Arkivbild

Foto: Claudio Bresciani/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-12-16 09:38

Äldreomsorgen var dĂ„ligt rustad och dĂ„ligt förberedd för en kris av det slag som pandemin medförde, enligt coronakommissionens första delrapport. Även om den enskilt viktigaste faktorn för dödsfallen inom Ă€ldreomsorgen verkar vara den allmĂ€nna smittspridningen hade flera instanser kunnat göra mer.

Rapporten utelÀmnar insatser

Socialstyrelsen kritiseras bland annat för att tidigt ha haft ett ensidigt fokus pÄ den regionala sjukvÄrden, som gjorde att Àldreomsorgen kom i andra hand. Det Àr en orÀttvis slutsats, enligt Olivia Wigzell, myndighetens generaldirektör.

– Jag kĂ€nner inte igen mig fullt ut i beskrivningen. Äldreomsorgen Ă€r ett av vĂ„ra kĂ€rnuppdrag och vi har arbetat mycket med att utveckla den kommunala hĂ€lso- och sjukvĂ„rden. Jag tycker att rapporten utelĂ€mnar ett antal viktiga insatser vi gjorde i början av pandemin, sĂ€ger Olivia Wigzell.

Hon hÀnvisar till bland annat en upplysningstjÀnst för kommunerna som inrÀttades, och ett meddelandeblad som skickades ut till kommunerna i mÄnadsskiftet februari-mars. I det framgick vad som behövde förberedas och dÀr betonades sÀrskilt planeringen för de sköraste patienterna och vikten av att skydda personalen frÄn smitta, enligt Wigzell.

– Jag kĂ€nner mig trygg med att vi haft perspektiv bĂ„de pĂ„ den kommunala hĂ€lso- och sjukvĂ„rden och den regionala sjukvĂ„rden, och att vi jobbat skyndsamt. Men det finns alltid förbĂ€ttringspotential, sĂ€ger Olivia Wigzell.

Redan kÀnda problem

Hon delar dÀremot beskrivningen av att det tog Socialstyrelsen flera veckor att sÀtta upp ett nytt system för inköp och distribution av skyddsmaterial till kommunerna, vilket myndigheten Älades att göra.

Wigzell tycker ocksÄ att kommissionen har flera viktiga poÀnger om de förbÀttringar som krÀvs i Àldreomsorgen, som att öka den medicinska kompetensen och att minska timanstÀllningarna inom Àldreomsorgen. I princip alla de punkter som lyfts av kommissionen har redan tidigare pekats ut som svagheter i Socialstyrelsens rapporter.

– Vi mĂ„ste fundera pĂ„ hur vi ska inte bara stanna vid analys, utan ocksĂ„ i större utstrĂ€ckning kunna ge stöd sĂ„ att kommuner kan förbĂ€ttra och förstĂ€rka sin verksamhet, sĂ€ger Olivia Wigzell.

"Vet fortfarande inte"

FolkhĂ€lsomyndigheten fĂ„r liknande kritik. Men enligt generaldirektör Johan Carlson Ă€r det fel att beskylla FolkhĂ€lsomyndigheten för att det saknats konkreta vĂ€gledningar för Ă€ldreomsorgen – det Ă€r inte myndighetens uppgift, sĂ€ger han.

– Vi ger kunskapsstöd, men det mĂ„ste sedan översĂ€ttas till lokala rĂ„d i samordning mellan regioner och kommuner. Vi kan inte ge handfasta rĂ„d till 1 700 Ă€ldreboenden – för de har helt olika förutsĂ€ttningar. Hur man kan göra beror pĂ„ om testningskapacitet finns, och om regionen klarar av att smittspĂ„ra eller inte. Vi insĂ„g inte förrĂ€n i ett sent skede att de hĂ€r lĂ€nkarna inte fungerar som de ska, sĂ€ger Johan Carlson.

Enligt Carlson kan problematiken med Àldreboendena kokas ner till denna typ av strukturella problem, dÀr det Àr oklart vem som ska göra vad.

– Vi vet fortfarande inte hur vi ska nĂ„ Ă€ldreomsorgen. Det finns ingen samlad ledning i mĂ„nga kommuner och dĂ€r har kommissionen helt rĂ€tt, myndigheternas budskap blir vĂ€ldigt spretiga om ingen översĂ€tter dem till lokala förhĂ„llanden, sĂ€ger Johan Carlson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!