Antalet svenskar som läggs in på sjukhus och får intensivvård på grund av covid-19 fortsätter att öka. För att minska risken för att förvärra läget kommer Socialstyrelsen med ett annorlunda önskemål.
– Utifrån de dagliga bedömningar vi gör vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så. Många vill ha uppmaningar, men vi jobbar inte så, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Detta eftersom sjukvården i varje region är dimensionerad efter sin egen befolkning, inte sin egen befolkning plus en massa tillresta.
– Vi vädjar om att man inte ska belasta vården ytterligare, säger hon.
För att möta det ökade vårdbehovet har regionerna har dragit ned på kirurgi som inte är akut, byggt covid-19-avdelningar specifikt, samt omskolat personal. Ett arbete som innebär stora belastningar för många personalkategorier.
Kommer leveranser
Gällande brist på skyddsutrustning pågår arbetet för fullt, fortsätter Taha Alexandersson.
– Leveranser kommer in men går också väldigt snabbt ut till regionerna. Vi får dagligen in förfrågan om stöd från regioner, säger hon.
Sverige har nu mer än 4 000 bekräftade fall av covid-19 och av dem har 146 avlidit. Jämfört med söndagens siffra om 110 avlidna är det ett stort hopp i statistiken, men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell handlar den stora ökningen om att vissa regioner registrerat patienter som avlidit för flera dagar sedan. Hittills har drygt 300 personer intensivvårdats i Sverige.
En under 30 död
Flest avlidna i covid-19 finns i åldersspannet 80 till 90 år. 65 personer har avlidit i den åldersgruppen, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.
En person har avlidit i spannet 20–29 år, 8 personer i spannet 50–59 år, 6 personer i spannet 60–69 år, 34 personer i spannet 70–79 år och 32 personer som varit 90 år eller äldre. Mer än hälften av alla avlidna, 88 personer, finns i Stockholms län.
Europa och USA
Anders Tegnell berättade under pressträffen att i stort sett alla länder i världen nu har konstaterade fall.
– Det är över 700 000 globalt, av dem är knappt hälften i Europa, och det beror främst på att USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi. I stort sett alla världens länder har nu fall. Det finns några enstaka vita fläckar på kartan. I dag var det ett land till som hade sitt första fall, men det finns inga många länder kvar som inte har någonting alls, säger han.