Sedan lördagen har nära 400 spanjorer mist livet på grund av virusutbrottet, rapporterade nyhetsbyrån Europa Press på söndagseftermiddagen.
Antalet döda uppgick då till 1 753, mer än 28 500 var smittade och nära 1 800 fick intensivvård, enligt hälsodepartementet.
Illa nog är att tolv procent av de smittade utgör vårdpersonal.
Hälsodepartementets nödsamordnare Fernando Simón varnar för att vårdsystemet på en del håll står inför "en kollaps". Men, säger han hoppfullt, enligt Europa Press :
– Epidemin kommer att sjunka undan innan vården helt faller samman.
Stora hallar
Madridregionen är värst drabbad med över 1 000 döda och en galopperande smittspridning.
Sjukhusen har fördubblat kapaciteten för intensivvård med oortodoxa lösningar, bland utnyttjas mottagningsrum och andra utrymmen.
Men det räcker inte.
Natten mot söndagen anlände de första patienterna till stadens stora mäss- och konferensanläggning Ifema. Till en början är 1 300 vanliga bäddar och 96 intensivvårdsplatser tillgängliga, enligt tidningen El País. Vid behov kan fler hallar användas med upp mot 5 000 bäddar.
Vill hjälpa till
En strid ström av fordon, från vården och militären, kom och lämnade Ifema under söndagen. På plats fanns även privatpersoner som spontant känt sig manade att ställa upp.
– Jag är här för att hjälpa till med vad som helst. Tvätta kläder. Städa, säger 59-åriga Yolanda från distriktet Ciudad Lineal i huvudstaden – bakom en egentillverkad ansiktsmask – till El País.
Hon vet att nödläget förbjuder henne att vistas på gatorna, men reflexen att bistå blev henne övermäktig.
Skärpta åtgärder
Premiärminister Sánchez och fyra ministrar höll på söndagen en videokonferens med regionernas presidenter, där de informerades om det förlängda nödläget och ytterligare åtgärder som sätts in.
Det handlar bland att de autonoma regionerna nu också tar över ansvaret för privata äldreboenden likväl som offentliga och att försvarsmakten får ta han om mer transporter av patienter och medicinsk utrustning.
Det blir också ännu striktare inresebestämmelser för flertalet utlänningar. Skärpningen gäller under 30 dagar från natten till måndag.
Efter videomötet framträdde Sánchez på en presskonferens – ensam. Till skillnad från Sverige där statsministern och statsråden dagligen möter journalister ansikte mot ansikte, får de spanska journalisterna mejla in frågor som kommer upp på en skärm bredvid Sánchez. Inför de tomma raderna i pressalen besvarar han dem. Så går det till i smittspridningstider.
Ingjuter mod
Enligt Sánchez har nationen det värsta framför sig. I första hand gäller det av klara av veckan som kommer, är hans budskap.
Samtidigt försöker han ingjuta mod i befolkningen. Och på söndagen kom han med ett förslag i den riktningen.
– Den här är en symmetrisk kris som påverkar hela EU. Vi måste proklamera en Marshallplan för återuppbyggnad.
Marshallplanen var ett initiativ från USA för återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget. Nu ser Sánchez framför sig hur enorma investeringsprogram ska kunna dämpa pandemins verkan på ekonomin.
I det nedstängda Spanien har vägtrafiken minskat med cirka 70 procent och tågtrafiken med runt 90 procent sedan nödläge utropade förra veckan.
En annan kuslig följd i virussjukdomens spår är att regeringen nu gett tillstånd att begravningar får ske tidigare än de stipulerade 24 timmar efter dödsfallet. Orsaken är de skyhöga och befarat stigande dödstalen.