Stabil smittonivå på många håll i Sverige

Virusutvecklingen i världen fortsätter sin dystra utveckling med en kraftigt ökad smittspridning i flera länder. I Sverige har ytterligare två personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda.

Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-24 14:32

På de allra flesta ställen i Sverige är smittonivån ganska stabil, men det ser olika ut i olika delar av landet. Bland annat Västerbotten har sett en kraftig ökning de senaste dagarna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

I hela landet har nu 5 878 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 90 289 personer bekräftats smittade av covid-19.

Normalläge

En majoritet av regionerna befinner sig i normalläge och antalet coronapatienter inom intensivvården är låg, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen. Hon beskriver läget som stabilt inom vård och omsorg.

Att besöksförbudet på landets äldreboenden upphör den 1 oktober innebär att man nu ställs inför en ny situation, säger hon.

– Det skapar förväntningar men också en hel del oro bland de som ansvarar för verksamheterna. Det som gäller från den 1 oktober är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök. Man behöver fundera igenom om besöket är viktigt att göra, säger hon på Folkhälsomyndighetens pressträff.

Försiktighet

Trots en viss ökning i smittspridningen runtom i landet var det inte aktuellt att förlänga besöksförbudet.

– Det är inte längre rimligt att ha ett allmänt nationellt besöksförbud. Men det betyder fortfarande att man behöver vara försiktig även om smittsituationen ser väldigt mycket bättre ut nu än i våras, säger Iréne Nilsson Carlsson.

I världen har bland annat Storbritannien, Danmark och Indien sett ökad smittspridning. Globalt har runt 32 miljoner coronafall konstaterats och 972 000 personer har avlidit till följd av covid-19.

– Den ökning som började förra veckan fortsätter även den här veckan och det ser ut som att vi går mot en ny rekordvecka tyvärr, säger Anders Tegnell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!