Varje år tar omkring 1 500 personer sitt liv i Sverige. Riksdagen har en nollvision i frågan, men enligt Riksrevisionen finns det frågetecken om hur effektivt statens arbete för att förebygga självmord faktiskt är. Därför ska Riksrevisionen inleda en granskning för att undersöka statens suicidpreventiva arbete.
Granskningen ska omfatta regeringens styrning samt Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens och Inspektionen för vård och omsorgs arbete med suicidprevention.
– Vi ska bedöma det arbete som de här myndigheterna gör inom området och hur väl det fungerar, säger Charlotta von Porat, som är projektledare för granskningen, till TT.
Hon berättar även att de snart är redo för att titta närmare på hur kommuner jobbar med dessa frågor utifrån det stöd de får från staten.
– Vi har valt att granska det här området för att det är väldigt viktigt och vi bedömer att det finns mer att lyfta fram i frågan än vad som gjort hittills. Det finns stora problem som behöver belysas, framförallt för att det orsakar ett stort lidande för de som drabbas av det här på olika sätt.
– Vi hoppas att det vi kommer fram till ska kunna tillföra kunskap om vad som fungerar och vad som kan göras mer effektivt, säger Charlotta von Porat.