Swedavia införde hyreslättnader 17 mars, när coronakrisen plötslig lamslog resandet. Enligt Ljunggren slapp restauranger och butiker betala hyra under den första kristiden fram till sista april. När regeringens direktiv och EU:s granskningar är klara väljer Swedavia att omstrukturera stödåtgärderna.
Restauranger och butiker, som ingår i regeringens stödpaket, får 50 procent hyreslättnad. Swedavia, som är statligt ägt men lever på rörliga intäkter, väljer att även införa hyreslättnader på 25 procent till verksamheter som inte omfattas av regeringens stödpaket men som är starkt påverkade av det minskade resandet. Hyressänkningen gäller retroaktivt från den 17 mars.
Reseagenturer och taxi
– Det är biljettdiskar för flygbolag, reseagenturer, hyrbilsbolagens biljettdiskar och taxibolagens fasta avgift för att angöra flygplatsen. Vi väljer likabehandlingsprincipen, så de får också lättnader från den 17 mars till den sista juni, säger Charlotte Ljunggren.
– Vi ska tillämpa regeringens paket fullt ut. Så sent som i måndags så kom den sista förordningen. Vårt tidigare paket omfattade restauranger och butiker, det var ett 50-tal aktörer. Med regeringens paket som riktmärke, så är vi uppe i ett hundratal aktörer som får lättnader, fortsätter Ljunggren som är direktör för marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.
Kallats till utskott
Swedavia har tillsammans med de statliga bolagen Jernhusen och Vattenvall kallats till riksdagens näringsutskott där de ska redogöra för hur de agerat under pandemin. Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered har uttryckt kritik till Dagens industri, där han anklagat statliga bolag för att ha "agerat djupt omoraliskt i coronakrisen".
Swedavia välkomnar möjligheten att förklara sina insatser för utskottet.
– Vi ser det som en möjlighet att berätta vad vi gjort för våra hyresgäster under denna period. Sedan kan man anta att politiken inte har hunnit läsa in sig på allt som har gjorts, säger Ljunggren, som konstaterar att Swedavia har permitterat 1 900 personer i olika grad och varslat 800 personer.
Hon konstaterar att situationen är svår för hela branschen:
– Vi står i princip utan rörelseintäkter och tappar just nu omkring 500 miljoner kronor i intäkter varje månad, men vi är samtidigt också beroende av våra partners och hyresgästers fortlevnad.