Sverige har accepterat en donation av läkemedlet remdesivir från tillverkaren Gilead. Medicinen ska ges till sjukhusvårdade covidpatienter som får syrgastillskott. Omfattningen av donationen är hemlig, men klart är att den bara räcker till ett fåtal patienter.
Fördelningen är klar och har gjorts med hjälp av infektionsläkare från hela landet, berättar Maria Landgren som har en central roll i "fyrlänssamarbetet" som formellt tagit emot donationen.
– Stockholm får ju största andelen av donationen, säger hon.
Alla har fall
Men läkemedlet ska komma hela landet till gagn. Fördelningen har gjorts utifrån två parametrar: dels hur stor befolkningsmängden är i regionen och dels hur många covidpatienter som ligger på sjukhus.
TT: Varför inte endast ta hänsyn till antalet patienter?
– Det skulle ju slå fel mot svårt sjuka patienter som ligger i exempelvis Skåne där jag jobbar. Vi är inte lika hårt belastade, men vi har också angelägna fall. Därför tycker vi att det är viktigt alla får tillgång till donationen eftersom alla har angelägna fall, säger Maria Landgren.
TT: Har det varit svårt att komma fram till hur prioriteringen ska göras?
– Det var rätt mycket diskussion, men vi har fått skynda på processen så att produkterna kan komma ut där ska användas.
På sjukhus inom kort
I slutet av förra veckan rekommenderade EU:s läkemedelsmyndighet EMA att remdesivir får ett så kallat villkorat godkännande. Det formella beslutet väntas inom kort från EU-kommissionen. Men svensk sjukvård behöver inte vänta på beslutet när det gäller donationen.
– Läkemedelsverket har beviljat användning av innehållet i donationen. Det var en förutsättning och vår första fråga, säger Maria Landgren.
TT: När finns donationen på svenska sjukhus?
– Vår förhoppning är att den ska finnas ute på sjukhusen denna vecka.