Stockholm kartlägger virusets utveckling

Coronaviruset har fått fäste både på särskilda boenden och ute i samhället som helhet i flera av de områden i Stockholm som har drabbats hårdast av smittan. Men det finns undantag, visar en färsk rapport från landstinget.

Det är betydligt glesare än vanligt i det coronadrabbade Stockholm. Arkivbild.

Det är betydligt glesare än vanligt i det coronadrabbade Stockholm. Arkivbild.

Foto: ALI LORESTANI / TT

Hälsa och sjukvård2020-07-03 15:25

I områdena Sköndal, Tensta och Akalla, som alla har drabbats hårt av coronaviruset, har smittan drabbat både särskilda boenden och samhället i övrigt. I områdena Rinkeby och Husby har särskilda boenden däremot inte drabbats av coronaviruset men dödligheten är ändå hög, visar rapporten som är den första av flera som ska komma från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

"Vår rapport visar att några av de värst drabbade områdena inte har haft smitta på särskilda boenden, det är ganska anmärkningsvärt", säger Anton Lager vid CES i ett pressmeddelande.

Studien bekräftar även att äldre personer dör i större utsträckning än unga, vilket i rapporten visat sig vara i liknande omfattning som vid de flesta specifika dödsorsaker, inklusive nedre luftvägsinfektioner.

Även om dödsfallen skulle stanna av i länet skulle sjukdomen med all sannolikhet ändå blir den vanligaste dödsorsaken i länet under 2020, enligt rapporten. Hittills har 2 337 personer med coronasmitta bekräftats döda i Stockholms län.

Syftet med att beskriva hur covid-19 har utvecklats är att reda ut pandemins effekter på befolkningen och klargöra behovet av vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!