Stockholmare avnjuter vårsol mitt i pandemin

Politiker och myndigheter vädjar befolkningen om att fortsätta följa rekommendationer och att hålla avstånd. Samtidigt är våren finare än någonsin på flera platser i Sverige. –Så länge vi inte är i en lockdown tycker jag att jag kan sitta på en uteservering och njuta, säger Tinetthe Flink.

Uno Larsson, 93 år och Veera Carle, 98 år, om att sitta på uteserveringar som kan bli fyllda av folk trots covid-19 pandemin.

Uno Larsson, 93 år och Veera Carle, 98 år, om att sitta på uteserveringar som kan bli fyllda av folk trots covid-19 pandemin.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-23 20:50

Hon sitter med två vänner på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Det känns som sommar, och inte så mycket som en pandemi.

– Vi är lediga och dricker lite bubbel, säger Tinetthe Flink.

Riskgrupp och ute

Precis utanför uteserveringen sitter ett par på en bänk och solar. Uno Larsson och Veera Carle tillhör gruppen "äldre-äldre" med sina 93 respektive 98 år. Det hindrar dem inte från att sitta på stan och njuta.

– Naturligtvis. Vad skulle man annars göra? säger Uno Larsson.

TT: Hålla sig hemma.

– Nä, inte i det här vädret. Då ska man ut. Vi håller ju avstånd. Man ska undvika sociala kontakter men inte hålla sig hemma.

– Vi går ut en timme varje dag, säger Veera Carle.

– Fast nu har vi varit ute i tre timmar. Det är så skönt att sitta här, säger Uno Larsson.

Paret är inte oroliga för att smittas av coronaviruset och håller i stället gott mod. Trots att båda tillhör riskgrupp.

– Kom tillbaka om ett år och vi kommer att sitta här igen, säger Uno Larsson.

"Laddar batterierna"

Hundra meter bort ligger ett gatukök. Gladys Selman är nästan ensam om att sitta på gatukökets bänkar.

– Jag sitter här och njuter, laddar batterierna, säger hon.

Det är viktigt att vara försiktig och hålla avstånd för att minska smittspridningen av coronaviruset, tycker Gladys Selman. Något hon tycker att hon gör.

– Jag sitter inte där till exempel med alla andra som dricker alkohol, säger hon och pekar på en uteservering längre bort.

"Finns alltid teacher's pet"

Där sitter Jonas Tranefalk och Mikaela Johnsson, som inte tycker det är ett problem att de njuter av solen på en uteservering, trots rekommendationer om social distansering.

– Om man är symptomfri och känner sig frisk så får man ju vara ute, men det finns alltid de som är "teacher's pet", säger Mikaela Johnsson.

– Min bild är att det här inte är en trång uteservering. Vi har mycket utrymme runtomkring, säger Jonas Tranefalk.

TT: Är inte det en bra bortförklaring för att vara här?

– Hade jag kunnat stanna hemma? Absolut. Men vi har varit på krogar där det är väldigt trångt och de har vi valt bort. Här går det faktiskt att hålla avstånd.

För vännerna är regeringen och Folkhälsomyndighetens uppmaningar otydliga.

– Vi diskuterade just detta. När de kommer med så luddiga rekommendationer så blir det så här, i stället för om regeringen hade kommit med tydliga regler och stängt allt som i övriga länder, säger Mikaela Johnsson.

Gladys Selman njuter i solen.
Gladys Selman njuter i solen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!