Stockholms prognos: Nära en topp

Trots stigande dödstal talar Region Stockholms prognoser för ett minskat vårdbehov inom kort. Men även om toppen snart nås vore det farligt om stockholmarna slappnar av, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid torsdagens presskonferens.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid torsdagens presskonferens.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-16 19:30

795 personer har hittills avlidit i covid-19 i Region Stockholm och trycket på sjukvården har aldrig varit högre, säger Björn Eriksson på torsdagens pressträff.

– Den storm vi har pratat om, den fortsätter utan tvekan att blåsa och det med hög kraft, säger han.

Det senaste dygnet har 94 registrerats som avlidna.

Toppen kan vara nära

Samtidigt kan Stockholmskurvan komma att vända. I dagsläget vårdas 1 085 personer på sjukhus för covid-19, varav 221 intensivvårdas.

Men enligt regionens prognoser kan toppen vara nådd inom kort.

– De närmaste dagarna borde vi nå en peak i sjukvårdsbehovet, säger Björn Eriksson.

Prognoserna ska dock tas med en nypa salt.

– Precis som med alla prognoser är det enda säkra att de inte riktigt stämmer. Det här är en ungefärlig bedömning, säger Eriksson.

Kapacitet finns

Än så länge räcker vårdplatserna till, och detta utan att det omtalade fältsjukhuset i Älvsjö har öppnat. Även om vårdbehovet skulle öka så finns fortfarande vårdplatser kvar att ta av innan fältsjukhuset sätts i bruk.

– Vi har så mycket kapacitet så det dröjer dagar innan vi gör det, säger Björn Eriksson.

TT: Om Stockholm når "peaken" nu. Har det då varit en mildare situation än befarat?

– Vi hoppades på det bästa men planerade för det värsta. I det värsta förloppet hade vi behövt Älvsjö. Nu kanske vi kanske hamnar någonstans mittemellan och då är vi i så fall väldigt glada, säger Björn Eriksson.

Men det är inte läge att slappna av. Även om vårdbehovet skulle minska uppmanas stockholmare fortsätta med samma återhållsamma beteende som att jobba hemifrån, avstå från sociala sammanhang och skippa kollektivtrafiken.

– De som främst behöver resa är medarbetarna i vården, som måste resa utan att utsätta sig för onödiga risker, säger Eriksson.

SL: Kan bli tuffare åtgärder

Uppmaningar om att man ska undvika kollektivtrafiken bör räcka för att minska resandet, hoppas SL som bedriver kollektivtrafiken i Stockholm. Men tuffare åtgärder kan komma att behövas.

– Vi ser just nu över vad vi kan göra. Om vi blir tvungna att ta in ännu mer personal eller om vi blir tvungna att försöka avvisa resenärer, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

TT: Hur skulle det gå till om ni skulle avvisa resenärer?

– Det kan vi inte säga i dagsläget. Vi håller på och ser om vi över huvud taget har möjligheten och hur det i så fall skulle se ut, säger Forssman Thullberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!