– Det är fortfarande ett allvarligt läge och därför är det viktigt att staten fattar de nödvändiga besluten så att människor kan få ekonomisk trygghet, säger han.
Beslutet fattades tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i den extra ändringsbudget som lämnades till riksdagen den 15 april. Sammantaget bedöms åtgärderna kosta över en miljard kronor.
Regeringen förlänger även ersättningen till egenföretagare för de första 14 karensdagarna, slopandet av kravet på läkarintyg under de första 14 dagarna för alla sjukskrivna samt kompensationen till arbetsgivare för en del av sjuklönekostnaden.
– Det är viktigt för att sjukvården ska avlastas, säger Shekarabi om att tillfälligt ta bort kravet på läkarintyg.
Även möjligheten för föräldrar att söka ersättning när barn blir allvarligt sjuka eller att få ekonomiskt stöd när skola eller förskola stänger förlängs.
Besluten gäller till den 30 juni i år. Ministern påpekar att åtgärderna är kopplade till smitto- och vaccinationsläget. Vaccinationsplanen sträcker sig i dagsläget in i augusti, men om det blir någon ytterligare förlängning av stöden till dess är för tidigt att säga.
TT: Hur länge ska de här åtgärderna vara kvar?
– Till dess att vaccineringen eller målet slutförts.
Regeringens plan är inte att någon av åtgärderna ska vara kvar även efter pandemin, enligt Shekarabi.