Stor ökning av svÄrt sjuka i Stockholm

Antalet svĂ„rt sjuka med covid-19 ökar snabbt i Stockholm. PĂ„ kort tid har lĂ€nets intensivvĂ„rdsavdelningar nĂ„tt maxkapacitet. –Vi ser en 80-procentig ökning pĂ„ bara tvĂ„ veckor, sĂ€ger Johan Bratt, tillförordnad hĂ€lso- och sjukvĂ„rdsdirektör i regionen.

Region Stockholm ser en rejÀl ökning av antalet svÄrt sjuka i behov av intensivvÄrd, sÀger Johan Bratt, tillförordnad hÀlso- och sjukvÄrdsdirektör.

Region Stockholm ser en rejÀl ökning av antalet svÄrt sjuka i behov av intensivvÄrd, sÀger Johan Bratt, tillförordnad hÀlso- och sjukvÄrdsdirektör.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-03-26 17:37

För en vecka sedan vÄrdades 66 patienter pÄ intensivvÄrdsavdelningar i Region Stockholm. PÄ fredagen var den siffran uppe i 84 patienter.

Karolinska universitetssjukhuset meddelade pÄ fredagen att sjukhuset gÄr upp i sÄ kallat förstÀrkningslÀge.

– Man har en ökad belastning och man behöver öka upp antalet platser, bĂ„de iva-platser och vanliga vĂ„rdplatser för covid-19. Nu behöver man anvĂ€nda hela systemets resurser pĂ„ ett bra sĂ€tt, sĂ€ger Johan Bratt till TT.

Planerad vÄrd pausad

För att frigöra resurser för akut och nödvÀndig vÄrd beslutade hÀlso- och sjukvÄrdsnÀmnden i veckan att pausa planerad vÄrd som kan vÀnta utan större medicinska risker fram till den 21 april.

– Detta gör att vi kan flytta personal inom sjukhusen för att bemanna upp bĂ„de intensivvĂ„rden och andra covid-19-platser.

Region Stockholm aktiverade det sÄ kallade krislÀgesavtalet för iva redan den 23 december i fjol. Det innebÀr att vissa vÄrdanstÀllda Ànda sedan dess arbetar lÀngre pass Àn normalt, och det ingen finns prognos för nÀr avtalet kan avaktiveras.

– UthĂ„lligheten bland vĂ„ra medarbetare Ă€r otroligt viktig i det hĂ€r lĂ€get. Det Ă€r naturligtvis sĂ„ att mĂ„nga har arbetat under vĂ€ldigt lĂ„ng tid och det Ă€r dĂ€rför vi vidtar de hĂ€r Ă„tgĂ€rderna: för att försöka frigöra resurser som kan stötta de befintliga medarbetarna.

"Blir problematiskt"

Johan Bratt vidhÄller att alla vuxna i regionen ska ha erbjudits en första dos vaccin i mitten av maj. Det nationella vaccinationsmÄlet sÀger att alla vuxna som vill ska ha vaccinerats med tvÄ doser före halvÄrsskiftet.

– Att sista fasen ska ha fĂ„tt bĂ„da doserna före halvĂ„rsskiftet, det tror jag blir problematiskt, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!