Stora utmaningar med masstestning för corona

Kraven pÄ att masstesta svenskar för misstanke om coronaviruset ökar. Nu senast Àr det Moderaterna som tycker att betydligt fler bör testas för coronaviruset Àn vad som görs i dag.

Provtagning för coronaviruset. Arkivbild.

Provtagning för coronaviruset. Arkivbild.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-03-30 12:56

En storskalig provtagning av befolkningen skulle hjÀlpa bÄde en pressad sjukvÄrd och en skakig ekonomi, anser Moderaterna, utan att precisera hur en sÄdan testning Àr tÀnkt att gÄ till.

Men att masstesta mÀnniskor för att pÄ sÄ vis fÄ bukt med en samhÀllspridning, det vill sÀga nÀr ett smittsamt virus finns i befolkningen, Àr lÀttare sagt Àn gjort. Experter som TT varit i kontakt med ser stora problem med en sÄdan testning.

För det första mÄste det finnas tillrÀckligt mÄnga testkit, nÄgot det redan Àr ont om. För det andra mÄste det finnas tillgÄng till ackrediterade laboratorier med tillrÀckligt stor testkapacitet för att analysera kanske hundratusentals prover.

Inaktuella svar

DÀrutöver mÄste testresultaten tas om hand, följas upp och Äterkopplas till den testade. Provsvaren mÄste journalföras, vilket krÀver anpassade IT-system. Ett eventuellt positivt svar mÄste ocksÄ resultera i adekvata smittskyddsÄtgÀrder. Annars riskerar hela poÀngen med testningen att gÄ förlorad. Traditionell smittspÄrning Àr inte aktuellt, eftersom vi har att göra med en allmÀn samhÀllspridning dÀr smittan finns "överallt", sÄ att sÀga.

HemkarantÀn för de som Àr smittade Àr en rimlig ÄtgÀrd, men personer med symtom Àr redan i dag tillsagda att stanna hemma. Dessutom kan en frisk person som testas bli smittad strax efter provtagningen, varför det negativa provsvaret riskerar att vara inaktuellt innan det ens Àr fÀrdiganalyserat.

SvÄrhanterligt

En annan frÄga Àr vilka som ska testas och vilka som ska utföra testerna och pÄ vilket sÀtt. Inom sjukvÄrden och Àldreomsorgen utförs redan tester. Men vilka fler Àn vÄrd- och omsorgspersonal bör i sÄ fall testas? Eftersom smitta misstÀnks bör de som testar ocksÄ ha skyddsutrustning, men var ska denna tas ifrÄn? Knappast frÄn sjukvÄrden som redan i dag har ont om sÄdan utrustning.

I förra veckan uttalade sig statsepidemiologen Anders Tegnell om masstestning för coronaviruset:

– Jag har vĂ€ldigt svĂ„rt att förstĂ„ hur man skulle hantera det. Man kan testa en massa mĂ€nniskor, men vad gör man sedan? Att testa Ă€r lĂ€tt, men sedan ska man vidta Ă„tgĂ€rder som baseras pĂ„ det. Det Ă€r dĂ€r frĂ„gan ligger och som man mĂ„ste ha en ordentlig diskussion om. Att testa mĂ„nga Ă€r inget sjĂ€lvĂ€ndamĂ„l. I Sverige testar vi de som verkligen behöver testas. Det Ă€r de som Ă€r pĂ„ vĂ€g in i sjukvĂ„rden och det Ă€r de som befinner sig runtom i vĂ„rden av de Ă€ldre dĂ€r vi inte heller vill att det ska komma in smitta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!